TW
0

Una de les conseqüències més penoses de les guerres són les agressions a la població no combatent. En el cas de les dones, aquest fet té unes connotacions especialment denigrants quan els atacs tenen un caràcter sexual. La directora de cinema bòsnia Jasmila Zbanic ha presentat recentment en el Festival de Berlín el seu film Grbavica, on ens recorda el drama de les dones durant la guerra de Bòsnia (1992"1995). Segons les dades oficials, unes 20.000 dones foren violades durant aquesta guerra balcànica. Tanmateix se sap que moltes, per vergonya, per no esser obligades a avortar o per por a la reacció dels seus marits o companys, amagaren el seu drama, de manera que potser fossin unes 50.000 les dones agredides.

D'altra banda, recentment s'ha reeditat el magnífic llibre de l'historiador britànic Anthony Beevor sobre la caiguda del Berlín nazi el 1945. Fou aleshores quan el triomfant exèrcit soviètic infligí un dur càstig a la població civil, que incloïa la violació gairebé sistemàtica de les dones alemanyes. El comunista alemany Markus Wolf, refugiat a Moscou, en retornar a la capital d'Alemanya tot just després de la conquesta soviètica va anotar en el seu diari el 30 de maig del 1945 «Totes les dones han estat violades». De fet, l'atac a Prússia Oriental el gener del 1945 encara havia estat més salvatge. Influïts per la propaganda oficial soviètica que clamava venjança pels desastres comesos pels nazis a l'URSS, els soldats soviètics violaven, sovint de forma col·lectiva, totes les dones que anaven trobant en el seu triomfal avanç. Molts d'oficials ho consideraven «normal» ja que tenien dret a «venjar"se de l'enemic» i estaven més preocupats per les destruccions de tallers i fàbriques que per les violacions i assassinats.

De totes maneres, en un exèrcit on la indisciplina i l'alcoholisme arribaven a extrems preocupants, els soldats presos de la luxúria tampoc no es preocupaven gaire per la nacionalitat de les seves víctimes, així que varen agredir dones poloneses i fins i tot russes tot just alliberades dels camps de concentració alemanys.

A mesura que els soviètics anaven conquerint més regions d'Alemanya, l'extrema violència inicial es va anar reduint però persistiren les violacions, ara més que per venjança com una conseqüència del dret de conquesta militar. L'escriptor Vassily Grossman ha indicat que l'extrema violència dels règims totalitaris feia que les persones fossin víctimes de cruels humiliacions i que, en un context de guerra, els soldats les reproduïssin sobre una població civil indefensa.

Arran de la caiguda de la ciutat alemanya de Schwerin, prop de la frontera polonesa, aquest novel·lista, que acompanyava el 8è Exercit de Guàrdies de l'URSS, va anotar que els soldats ho saquejaven tot i que les dones alemanyes vivien experiències terribles. Un home es lamentava que la seva dona havia estat violada per deu soldats soviètics.

A Berlín, es creu que foren ultratjades entre 95.000 i 130.000 dones, i que unes 10.000 moriren a causa de les agressions, sovint perquè la víctima se suïcidava. A tot Alemanya, les víctimes sexuals del caòtic i indisciplinat Exèrcit Roig arribaren als dos milions de persones! A més, cal recordar que les conseqüències de les violacions, fins i tot superat el brutal trauma inicial, poden anar des dels embarassos no desitjats, a les malalties venèries, o el rebuig a tots els homes, la incomprensió dels marits o companys i un sentiment exagerat de culpabilitat.

Tot plegat, una de les pàgines més vergonyoses de la història que deslluí completament la derrota de la tirania nazi i va demostrar al món que el règim soviètic no era gaire millor.

Antoni Marimon Riutort, historiador