No hi ha dubte que la presidència del texà George W. Bush ha aconseguit polaritzar l'opinió pública, tant dins com fora dels Estats Units. De fet, nombroses personalitats s'han manifestat a favor del candidat democràta, John Kerry, que, a més, ha rebut quantiosos donatius per a la seva campanya i el suport majoritari de la premsa diària. Amb tot, no cal menysprear la poderosa implantació del Partit Republicà. Són ben coneguts els seus vincles amb les grans empreses i la majoria d'economistes reconeixen que les corporacions són favorables a Bush perquè la política dels republicans sempre els ha afavorit. En aquest mateix sentit podem recordar que la riquesa mitjana del primer gabinet Bush era de 10'9 milions de dòlars, evidentment molt per sobre de la classe mitjana. També ha cridat molt l'atenció els vincles dels republicans, sobretot del mateix Bush, amb els sectors més conservadors i extremistes del protestantisme nord"americà. Però tal vegada sigui menys conegut que els republicans disposen d'una àmplia majoria a les petites ciutats i a les zones rurals. Així, en els molt disputats comicis del 2000, George Bush superà aquí en un 22% la candidatura del demòcrata Al Gore. En aquests darrers anys, els republicans s'han aconseguit imposar fins i tot a la rural i endarrerida Virgínia Occidental, històricament demòcrata. Els republicans s'asseguren el suport dels habitants d'aquestes zones, sobretot dels blancs, encara que tenguin rendes molt baixes, perquè connecten ideològicament amb ells. Alguns temes clau en aquest sentit són l'oposició a l'avort, el rebuig a la protecció del medi ambient, el suport decidit a les esglésies protestants i l'extrema permissivitat en l'ús de les armes.
Geogràficament, aquesta «Amèrica profunda» predomina en el Sud, on fins i tot es detecta un gran conservadorisme a les cada vegada més importants zones suburbanes, i a l'Oest. Amb algunes excepcions, aquestes zones són les que reben menys immigrants i tenen més població d'origen anglosaxó. En són exemples Alabama, en el sud profund, on els republicans guanyen sempre des del 1980; Texas, amb un comportament semblant; o Wyoming, a les muntanyes Rocalloses, on guanyen des d'un llunyà 1968.
Aquesta Amèrica profunda, fins i tot quan és pobra, és la gran pedrera de vots de George W. Bush. I és que cada vegada més, en els Estats Units, són les actituds davant les qüestions culturals, socials i mediambientals i no la renda o la classe social, les que determinen el vot.