Darreres voluntats

TW
0

A la piscina, sota un sol de justícia que a turons de cacera deu torrar el cul de les llebres, algú ha posat damunt la taula el tema de la mort. Morir o, més concretament, morir-se, que és una cosa més salada i coenta, una mena de vici solitari que a tothom li arriba un pic a la vida. Sense una mica de temps per recordar-ho, però amb els espais plens de gent que vol esser recordada: polítics, poetes, pares de família, oficis diversos amb pe de puta enamorats del ritu, el mite i el símbol, delerosos de fer sonar la campana tocant a poderós, també amb pe de la mateixa casta. I el vestit de mort, i la tinta negra, i el notari, i el vicari, i els xiprers, i la tarda acubant-se damunt uns versos de Miquel Bauçà, mals d'emprendre com un àpat de codonys amb n'Apol·lònia, més enllà de les móres de batzer enfilant-se per la paret seca de la tanca de Can Montis, enllà del Torrent de Mosafat, cap a la Mitja Lluna. Diuen d'aquells que han tengut una vida pública que no solen resignar-se a un final privat i discret. Els nostres cementiris van plens de tombes amb monuments necrològics, historiats i megalòmans, amb cossiols de flors i rams de crisantems subratllant el desastre escandalós d'un estrèpit d'ossades i calaveres que, si molt no m'equivoc, són insensibles a flaires i a colors. No vol dir res: així ho hem fet sempre i així ho continuarem fent. I per als dissidents o els heterodoxos, els suïcides i els apòstates, els que passaven dels sagraments en el darrer moment, hi havia un camp a part, on enterrar els seus cossos. Perquè també és norma de la casa que aquí no n'han deixat cap mai sense enterrar. Na Fiona Campbelsurt de la piscina i, amb la pell pigoseta perlada de gotes d'aigua, s'interessa per la vida antropològica de la nostra terra sagrada. S'espolsa la llarga cabellera rogenca i afirma contundent:

-És normal que torni a la terra allò que ve de la terra, i es continuï d'aquesta manera un cicle de transformació, d'acord amb la naturalesa.

-I això per què, Fioneta?
-Potser per deixar inscrit damunt la realitat el fet d'entendre la mort personal i corporal com la unió de la part amb el Tot.

-Idò a mi no m'acaben d'anar les majúscules, ni que siguin amb te de Tànit, deessa de la fecunditat dels púnics eivissencs. -Vols dir que tens pensada alguna alternativa?

-Natural. Això, si no ho penses tu per tu mateix, ho pensen els altres per tu i, des de l'altra banda de l'Aqueront, hi pot haver pasta per agafar un emprenyo diari durant tota una eternitat.

-I de què va la teva genialitat immensa, cervell extraordinari i fora del comú, ment privilegiada, superdotat i líder de la terra d'un sol habitant?

-Sense conyes, brigadoonenca, sense conyes. Si això d'aquí fos el teu Brigadoon nadiu, jo partiria tranquil cap a Son Tril·lo i enfrontaria amb serenitat el meu destí més enllà del cop de bagul en terra, una cosa perfectament seriosa com ens ensenyava don Antonio Machado. Però no van per aquí les coses, estimadeta.

-Idò, què faràs?
-Una pintora ciutadana té instruccions concretes per posar-se en contacte amb un escriptor inquer. I amb dues persones més, que ara no vénen a compte. Amb ells i amb les meves cendres arribaran a Cala Figuera de Santanyí, llogaran una barca de motor que els dugui fins al Pontàs, entre Cala Santanyí i Cala Llombards, i al voltant de la roca foradada les escamparan. De retorn, en el Bon Bar, hi haurà xampany francès pagat per a tots quatre. Després, silenci. Deixaran clar que, al difunt, el renou no li agradava.