TW
0

És la tercera illa en importància del conjunt caribeny, després de Cuba i La Española (Haití-Santo Domingo), i més gran que Puerto Rico. Aquest grup de quatre conforma les denominades Antilles Majors, que es troba envoltat d'una munió d'illes més petites, les Antilles Menors, escampades arreu arreu per l'Amèrica antillana. Jamaica té, damunt una superfície de 10.991 quilòmetres quadrats, una població que supera els dos milions i mig d'habitants. Funcionen regits per un Estat parlamentari, model anglosaxó, amb el dòlar jamaicà com a unitat monetària i l'anglès és la llengua oficial. Les Antilles majors es troben a l'entrada del golf de Mèxic i guaiten a la península de Florida, arribant fins a les costes de Veneçuela. Jamaica, que fou colònia espanyola, és l'única de parla anglesa. Les Antilles menors s'agrupen en dos conjunts: Barlovento i Sotavento. A Santa Lucía, prop de La Martinica, a Barlovento, va néixer el gran poeta Derek Walcott, Premi Nobel 1992. I el 1961, T. S. Eliot, Nobel el 1948, visità amb la segona esposa Jamaica. Una curiosa fotografia el mostra nuu de mig cos en amunt, amb capell de palla d'ala ampla i assegut vora la muller que li dóna la mà. Durant els segles XVII i XVIII, tot allò fou domini de pirates i filibusters francesos, anglesos, holandesos i danesos, que foren els introductors de les potències estrangeres a les Antilles. Durant el segle XVI, Francis Drake s'havia dedicat pels encontorns caribenys a la tracta d'esclaus a les ordres del pirata John Hawkins. Més tard, els tractats d'Utrecht garantiren els drets britànics a les possessions antillanes. Jamaica, concretament, fou colònia anglesa fins el 1957, quan inicia un procés d'autonomia; passa per la Federació de les Índies Orientals amb Trinidad i Tobago i, a partir de 1962, aconsegueix la independència. Els recents disturbis del 2001, a Kingston, afectaren greument el turisme, una de les fonts de riquesa de l'illa, juntament amb el sucre i la bauxita. Actualment el mercat turístic passa per una notòria reactivació, amb capital plurinacional on no manquen iniciatives promogudes per alguna empresa de les Balears. N'Aquil·les avui ha estat el primer a tocar compareixença a la tertúlia, mogut per la curiositat de conèixer primícies sobre la meva estada a les Antilles.

-La veritat confés és que l'ombra dels mallorquins continua essent allargada. Et puc assegurar que arriba fins a Jamaica.

-Vols dir?
-Dic. Ara fes-te comptes que el secretari de l'ambaixada espanyola a la capital, Kingston, és en Jaume Segura Socias, de trenta anys, fill del periodista pobler Mique.

-I tu vares viure a la capital?
-No, no, vaig romandre'n ben enfora. A l'Hotel Royal Decameron, una dependència del Club Caribbean, amb règim de tot inclòs. Per devers la zona turística d'Ocho Ríos.

-I tot va anar bé?
-Ja ho veus, que he tornat i no m'ha passat res de nou. I això que sentia la humana inseguretat que dóna sortir per primera vegada del continent europeu.

-Deus venir amb moltes coses per contar.
-N'hi ha a voler. Tot serà bo per parlar-ne, ample i llarg, durant alguns dies.