Vidres massa nets

TW
0

En tocar els dies que el sol empeny i l'aire pren espesura de confitura, vorera de mar ofereix l'aigua, encara que salada, desembafadora d'hores de llum que ho omplen tot de vida. A vorera de mar, idò, hi ha instal·lada aquesta Mallorca superficial, barreja de races i de llengües, aquesta Mallorca panxa-contenta amb portal obert al negoci, a qualsevol tipus de negoci. Vora l'hotel luxós que ha transformat la garriga amb verd paisatge del Nord, hi ha encara la taverna que s'amaga rere un tot de pissarres de Babel i on Julio Iglesias canta el mantra universal de l'amor estantís dels dies d'esbarjo. Enguany, però, hi ha tan poca feina, que la cambrera ha d'ocupar el jornal fent vidres nets fins al punt que el local perd la fesomia. Ser la dona de l'amo la priva d'aquests dies de vancances que gaudeixen les seves amigues que treballen a l'hotel. I, mentre neteja vidres -tota una metàfora del que passa al «sector» turístic-, no està marmolant governs ni s'adona que als hotels del tot inclòs, han de posar panys de maleta a les geleres perquè de nit els clients anellats al polze i amb el bocí a la gola, no les acabin buidant. Ara, amb els vidres tan nets, fan empegueir les taules tan buides i les geleres tan plenes i tancades amb pany de maleta. I pensa la netejadora de vidres que, potser pel mes que ve, haurien de demanar al batle -per qualque cosa el votaren a més de l'ecotaxa- que, amb qualsevol excusa, haurien de tallar l'aigua de les dutxes que donen alivi a la carn humana torrada al sol, perquè acabaran bevent-la per no gastar un cèntim que no duien. Podria passar-los qualsevol cosa d'aquestes que anuncia eRumseld aquell. I el turista, és el turista! L'ou -que no el colló- d'or d'aquesta gallina que diuen que és el sector. En definitiva un amic per esclovellar quan hi ha necessitat (la hipoteca i els deutes estrenyen i per això són els amics): l'amic!, a qui una casa de mobles manacorina diu Hola! en grans valles roges. Potser, també roges d'empegueïment!, que d'altra cosa....

Potser tanta claror amb els vidres nets precissin de la cortina de la poesia, encara que la paraula no sia bàlsam per ferida de dobber. Al teatre de Lloseta, que és un cub negre, al qual els humans sembren de color, amb vistes nocturnes meravelloses sobre el transatlàntic del Porland que ens ha duit a aquest món nostre sense país, hi ha diumenge un festival de poesia. De la corda de Pere Joan Martorel, aquest poeta regidor que s'ha fet amb un dels reconeixements dels Jocs Florals de Barcelona, s'ha enllestit una engrescadora programació per al proper cap de setmana: duets poètics, taula rodona d'editors i crítics i una festa de la paraula dissabte a la nit,... paraules com a papallons per ser caçats pels tendres dragons que surten vora les bombilles per Sant Antoni dels albercocs.

Per cert, si sortiu a fer una volta per Lloseta i passau, per casualitat, per la plaça nova batiada amb el nom de Baltasar Moià, no us estranyeu que el genèric sia en plural: «metges». És que tota una nissaga de servei és homenatjada amb aquest espai urbà. Demanau que us contin la història. Demanau al batle, que és un home afable, que us conti la història de la plaça i de la placa. És un delit conèixer aquestes petites històries de poble que només saben els batles en tota la seva dimensió. No entenc, encara, com poden escriure els analistes polítics sobre la dinàmica de les coses només en conceptes i fites interessades. Encara no he entès mai que és parli de sucre oblidant la qualitat essencial de dolçor, que mai podrà copsar el concepte. N'hi ha que miren sempre a través de vidres massa nets i no veuen Lloseta. O sia, que no saben que hi ha vidres.

I bé. Dilluns que ve s'haurà acabat la carrera electoral. S'iniciarà la fi de moltes coses que pesen tant fins ara.