TW
0

Acab de rebre quatre publicacions que, sens dubte, requereixen algun comentari, més que res per a mirar de contribuir a la seva difusió però també per a agrair la seva realització a totes les corporacions i persones que les han fetes possibles.

Aprofitant els textos extractats de les dues autobiografies de l'homenatjat, Els meus primers trenta anys (1970) i Els altres quaranta anys (1975) -segurament una de les millors proses al nostre abast, la lectura de la qual mai es recomanarà suficientment-, i material gràfic prou interessant utilitzat també a l'exposició «Francesc de Borja Moll. La paraula que foradà la roca», el Govern de les Illes i els tres Consells Insulars han publicat una mena d'àlbum fotogràfic de gran format que recull la tan enfeinada vida del fill d'en Mollet. En efecte, amb el nom d'en Mollet era conegut el pare de Francesc de B. Moll. Es tractava d'un personatge entranyable de la vida ciutadellenca, delineant que feia tots els projectes i dirigia totes les obres que es feien en aquesta petita ciutat episcopal, però, de més a més, professor de dibuix, pintor, escultor, restaurador, músic i actor còmic de gran popularitat. Aquest àlbum, tan ple de records pels qui ja som una mica granadets, pot ajudar el jovent a tenir un millor coneixement del que va significar -i significa- la contribució de la feinada ingent de Francesc de B. Moll a favor de la llengua i la cultura nostres. I malgrat que es tracti d'una tasca secundària dins el conjunt de la seva producció, no puc deixar de fer constar que m'ha emocionat l'esment dels Manuales Moll para el estudio de idiomas, amb els quals un servidor va començar a estudiar l'anglès i l'alemany.

De més a més de dos altres discs compactes combinant so i imatges -un Atles musicaque no he sabut manejar adequadament per a poder sentir les cançons recollides en tots els dialectes de la llengua i una mena de joc d'ordinador, que es titula Cinc minuts amb les paraules-, perquè el participant pugui posar a prova els seus coneixements- el material que em sembla més important és un CD-ROM, a cura de Maria Pilar Perea, el qual -ni més ni manco- conté l'edició dels divuit volums deBolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, amb un total de 5.730 pàgines, que en l'edició en qüestió són moltes més perquè s'ha volgut millorar la llegibilitat del text. Aquests devuit volums apleguen tant la primera etapa, de 1901 al 1926, sota la direcció de Mossèn Antoni M. Alcover, com la segona, de 1933 a 1936, sota la direcció de Moll. Però encara s'ha volgut complementar amb el número deBolletí de juliol-agost de 1936, que no arribà a distribuir-se degut a l'esclat de la guerra civil, i que té l'interès especialíssim de recollir la famosa Resposta als catalans, signada per més de 150 personalitats mallorquines (153 exactament si no m'he errat en el recompte) que tant de perillós rebombori va provocar, i encara totes les informacions incloses en les cobertes dels fascicles deDiccionari Català-Valencià-Balear, que van publicar-se entre 1950 i 1962.

Per descomptat, sembla del tot innecessari remarcar la importància lingüística i cultural de tots aquests materials, que gràcies a tan lloables iniciatives, ara es podran utilitzar amb la facilitat i la versatilitat que permet el suport informàtic. Unes iniciatives i realitzacions com aquestes, realment honoren la memòria d'aquell fener incansable que va esser Francesc de Borja Moll i Casasnovas.