Dels responsables de Medi Ambient: predicar amb l'exemple o la bena davant els ulls

TW
0

L'estil de fer política i l'herència mediambiental que ens deixarà el màxim responsable de Medi Ambient de l'estat espanyol, el Sr. Jaume Matas, de segur que aviat passarà als annals de la futilitat. En l'àmbit de la projecció estrictament tecnicocientífica de la seva gestió al capdavant del Ministeri, val a dir que cada cop és més criticat i qüestionat, tant en els fòrums més conservacionistes com en el domini politicoadministratiu europeu, estatal i de les Illes.

Això no ens ha d'estranyar; tanmateix es va nomenar un ministre de Medi Ambient únicament en clau política, sense valorar els mèrits, la predisposició o el convenciment personal. O sigui, allò que el mateix Matas denominava «el mig ambient» es referia, tal volta, a «la meitat de les expectatives» que hom podia esperar en un camp tan decisiu i cabdal de la política actual.

Basta tenir present, a tall de mostra, algunes intervencions en diversos contextos. En l'àmbit europeu, Matas portarà a Johannesburg (la propvinent cimera mundial) molta retòrica i poca concreció, per no parlar dels resultats. Fins i tot és solidari amb la seva companya Sra. De Palacio, la comissària europea d'energia, per tal de sermonejar aquí i allà sobre les excel·lències de l'energia nuclear i exhortar els europeus a replantejar qüestions ja retrògrades. Quant a l'àmbit estatal, aquí sí que es predica amb l'exemple: bloqueig de la fiscalitat ambiental, elaboració del Pla Hidrològic amb un transvasament Ebre-arc mediterrani que provoca el rebuig social com mai no s'havia vist, Espanya duplica els màxims prevists a Kyoto de les emissions de gasos contaminants, Espanya mostra el rècord d'incompliments de les directives de la UE, etc.

I pel que fa a les nostres Illes les actuacions ministerials se situen en el context del pseudoecologisme urbà i del foment de l'artificialitat del medi natural. Tot plegat, enfocaments esbiaixats i contradictoris amb les línies bàsiques més modernes de política territorial i sostenibilitat. En són exemples l'obsessió envers els passeigs marítims, la imposició de dessaladores, les actuacions prepotents amb les autoritats autonòmiques i municipals, les controvertides regeneracions de platges, etc. A tot això cal afegir les desencertades declaracions als mitjans que asseguren que quan torni a governar eliminarà l'ecotaxa i el Parc Natural de Llevant. Quin disbarat! Deu esser el primer ministre de Medi Ambient de tota la UE que fa declaracions semblants.

Òbviament, l'última gota que fa vessar el tassó és el resultat de l'impacte ambiental, gairebé delicte ecològic, que ha ocasionat l'extracció d'arena a un dels llocs de major valor ecològic de les nostres costes. La malifeta ocasionada a la zona de la Punta de Son Serralta (Banyalbufar) confirma, malauradament, les nombroses opinions d'experts que alertaven sobre possibles impactes ecològics. I tot, després d'haver compromès i utilitzat una institució científica, l'Imedea, que mereix tots els respectes de rigor i imparcialitat. Ara, són els mateixos investigadors de l'Imedea, la Conselleria de Medi Ambient i d'altres investigadors rellevants qui asseguren que s'ha superat amb escreix l'àrea delimitada per a l'extracció, que s'han afectat seriosament zones sensibles de posidònia i s'han extret capes d'arena molt superiors als 30 cm, fins a un metre de gruix.

En comptes d'organitzar a Mallorca pseudocimeres, buides de contingut, més valdria que el Sr. Ministre consideri les nostres illes de manera seriosa, ja que de problemes, n'hi ha molts i diversos. Però aquí, a Mallorca, també és costum predicar amb l'exemple. I tant! Mirau: a mi tant se me'n dóna que el gran casal que construeix el Sr. Borràs al bell mig de la Vall de Superna a la serra de Tramuntana, sigui o no legal. Si fos il·legal, la via judicial ja hi dirà la seva. Allò que em dol és que el Sr. Borràs és el conseller de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca i que, ara mateix, el 2002, es faci un xalet enorme en una zona protegida (ANEI i catalogada de màxima protecció) amb un impacte paisatgístic i ecològic inqüestionable. Això és, èticament i estètica, del tot reprovable i avui dia impresentable per a un conseller de Medi Ambient. Per més que sigui legal.

És a la vegada paradoxal que això es faci quan el seu mateix partit (UM) ha negat repetidament la necessitat de protegir més el sòl rústic i ha impossibilitat una moratòria en rústica per innecessària. D'altra banda defensa obertament que els parcs naturals s'han de fer just en finques públiques. Si tothom fes el mateix, senzillament ja no importaria declarar la serra de Tramuntana parc natural. I trobau, a més a més, que això ha d'esser motiu d'una festa?

Senyors, ja n'hi ha prou d'aquesta comèdia i de suposades persecucions dels mitjans de comunicació, que l'exemple... ja se sap... s'estén com una taca d'oli.