Populismes diversos

TW
0

L'article de M.À. Llauger publicat al DdB de dia 31 de maig "centrat en la figura de Josep Anglada, president de Plataforma per Catalunya, i que inclou, per extensió interessada, les declaracions d'Heribert Barrera i de Josep Lluís Carod-Rovira al voltant del tema de les actituds cap a certs tipus d'immigrant" presenta la majoria dels tòpics que ha promogut l'esquerra (?) europea i que han estat la causa de la seva desfeta «in crescendo», començant per Àustria, Itàlia, França, Holanda i els països que seguiran si els partidaris d'un món més just no començam a redefinir el nostre discurs en termes més propers als interessos i sentiments del gruix dels ciutadans.

La terminologia clàssica de l'esquerra es basa en la fe de la capacitat formativa i educativa dels conceptes; així, solidaritat, sostenibilitat, mestissatge, acolliment, etc., han esdevingut mots que vehiculen unes idees tan políticament correctes que sostreuen del debat polític públic, almenys pel que fa als grups i els indivius més implicats en la presa de decisions, tota una sèrie de temes que tothom té a la boca però que gairebé ningú no s'atreveix a dur a la discussió oberta.

En la societat occidental actual ja no creim, com ho feia Ramon Llull, en el poder dels mots i la seva intrínseca capacitat ennoblidora o degradant, sinó que som ben conscients que si no s'adopten polítiques actives (prevenir) en temes tan reals com el potencial de conflictivitat associat a la immigració, aviat "i malauradament" s'hauran d'adoptar polítiques reactives (tallar i cauteritzar) que seran molt més traumàtiques tant per als natius històrics com per als ciutadans nouvinguts.

El populisme, la demagògia, la parauleria buida, s'han instal·lat en un discurs pretesament progressista que no ha treballat en profunditat l'encaix d'aquest pensament dogmàtic en la dinàmica dels col·lectius socials, de manera que el distanciament entre la classe política dirigent i el gruix de la població es produeix tant en termes de valors como en les actituds, amb l'agreujant que els primers no tenen vehiculació democràtica en la política actual i s'acaben manifestant a la bruta, amb pallisses, perseucions i venjances.

I el pensament dogmàtic esquerrà abans esmentat és un dels responsables, per tant, dels conflictes que ja han tengut lloc entre col·lectius de ciutadans perfectament diferenciats socioeconòmicament i culturalment. L'aparició de Josep Anglada s'ha produït perquè ha donat veu pública a multitud de persones que duien molt de temps donant voltes al tema de la immigració en xerrades de cafè, a la plaça o en l'àmbit familiar o laboral, cosa que no vol dir que comparteixin íntegrament el seu pensament sociopolític, sinó que en un aspecte molt concret (i no oblidem que el dia és la suma de fets concrets, entre els quals destaquen les novetats) l'un ajuda els altres i els altres enlairen l'un. Populisme barat, al cap i a la fi.

Al meu parer, en canvi, Herbert Barrera i Josep Lluís Carod-Rovira han tengut la valentia i la dignitat política de tocar un tema tabú pel que fa a l'intent de trobar un punt d'equilibri entre l'acció política i el pensament social real per trobar una via que permeti de posar en marxa tot un seguit de mesures polítiques actives que puguin impedir les accions reactives violentes de grups socials progressivament desenganxats de les teories més bellament utòpiques, encara que molts mantinguem la utopia com a referent i guia.

No crec que les polítiques reactives en relació a la immigració, que aviat entraran en joc, senzillament perquè la dreta sap que seran electoralment molt productives, siguin les que desitjaria M.À. Llauger, ja que així com poder pensar que la il·legalització de Batasuna no afavorirà en absolut la pau social a Euskadi.

Josep Serra, sociòleg.