Pilar Costa, presidenta del Consell d'Eivissa i Formentera

Objectiu: inversions per als ciutadans

TW
0

L'any 1999 es va produir a les Illes Pitiüses un canvi polític històric. Per primera vegada, el Consell i altres institucions van passar a ser governats pels progressistes després de 20 anys de govern conservador. I el nostre compromís era i és un canvi, el qual necessita de polítiques progressistes i, per tant, d'uns pressupostos per poder"lo dur a terme.

Per tant, si tantes persones van dipositar la seva confiança en nosaltres, en el projecte del Pacte, seria massa còmode i poc honest aferrar"se a uns càrrecs sense poder fer allò que creim necessari. En conseqüència, i perquè per damunt d'un equip de govern, d'unes ideologies, d'uns partits i d'unes persones, estan els ciutadans i el seu benestar creiem que la millor opció és la presentació d'una moció de confiança vinculada als pressupostos. Tot això després d'haver estat del tot impossible arribar a un acord durant els 6 darrers mesos amb el representant dels Verds, Sr. Buades. Per negociar cal tenir voluntat política i per governar, pressupostos. És del tot incomprensible que en els pressupostos del 2001 bastessin 197 milions pessetes per tancar l'acord i que per als d'enguany, 775 milions de pessetes hagin estat insuficients.

Una altra possibilitat era la pròrroga pressupostària, la més còmoda i la menys arriscada per a nosaltres. Però des del Pacte tenim molt clar que els ciutadans ens van atorgar la seva confiança majoritària per transformar la realitat d'Eivissa i Formentera en un sentit realment progressista.

Aquesta ha estat una decisió meditada, consensuada i responsable. Davant el bloqueig sistemàtic de l'oposició que no permet que es puguin tirar endavant inversions per més de 1.700 milions pessetes, preferim que tots els grups es defineixin i permetin l'aprovació dels pressupostos del 2002. Aquesta és la decisió més coherent i fidel amb les nostres idees i, sobretot, la millor per als ciutadans. La qüestió de confiança vinculada als pressupostos ve regulada en la llei orgànica de règim electoral general i implica:

a) Que si s'obté la confiança queden aprovats els pressupostos.

b) Que si no s'obté la confiança, s'obre el termini d'un mes perquè els grups de l'oposició, el PP i el conseller del Grup Mixt, Joan Buades, presentin un candidat a president alternatiu. Si passat el mes tampoc han presentat una moció de censura, els pressupostos queden aprovats automàticament.

Quant al debat suscitat sobre si la pèrdua de la confiança implica que la presidenta hauria de dimitir, aclarir que això evidentment sí succeirà en quant hi hagi un president alternatiu i, per tant, una moció de censura. Hem de recordar que no estam en un règim parlamentari allí on es pot dissoldre la cambra i convocar eleccions anticipades. En aquest context, i tal com estableix de manera absolutament clara la llei, és l'oposició la que ha de demostrar la seua capacitat d'oferir una alternativa. En conclusió: prioritzam les inversions per als ciutadans, les seves necessitats i de cap de les maneres ens resignam a deixar 1.700 milions de pessetes en un calaix. Per això assumim el risc cert de permetre que unes altres persones i unes altres opcions polítiques governin la institució.

Ara bé, si l'oposició no és capaç d'articular aquesta alternativa, el més lògic i coherent és que, com preveu la llei, sigui el Pacte Progressista, l'opció que va rebre el suport majoritari per part dels ciutadans i ciutadanes d'Eivissa i Formentera, el que continuï amb un projecte que tants bons fruits ha començat a donar en aquests gairebé tres anys.