Nietzsche i Saramago

TW
0

La magnitud dels atacs terroristes de l'onze de setembre a Nova York i a Washington "i, molt especialment, la manera com s'han produït, basats en una acció suïcida transmesa instantàniament a tot el món per mitjà de la televisió, i amb un menyspreu total per la Innocència de les víctimes (o tal vegada els nord-americans són culpables d'esser-ho?)" ha estat tal que sembla que haurà de passar molt de temps abans que en puguem tenir alguna explicació mínimament racional. Però cal anar intentant-ho, i el darrer article de José Saramago potser ens pot ajudar una mica.

La desesperació sens dubte pot provocar el suïcidi; una bona prova ho han estat totes les persones atrapades en les torres bessones que han preferit llançar-se al buit, quan s'han temut que no tenien cap altra escapatòria, amb el foc i el fum ben a prop. Tanmateix l'eventual desesperació de les masses musulmanes davant el seu nivell de vida tercermundista no sembla que pugui provocar per si mateixa "per molt que facin als EUA o a Occident en general els primers responsables (per no dir els exclusius responsables) de la seva situació" la terrible i del tot excepcional decisió de sacrificar la pròpia vida lluitant contra aquests «enemics» de la seva cultura.

En realitat, amics i companys progressistes, no deixa de ser ben curiós reparar en el fet evident que el materialisme marxista no serveix en absolut per a provar d'analitzar aquestes noves formes de terrorisme suïcida que ens deixen totalment esverats. El fortíssim o brutal ressentiment "per dir-ho així", la ràbia i la determinació d'aquests terroristes suïcides, no es poden explicar de cap de les maneres en termes estrictament marxistes. Sembla que més aviat, caldria parlar d'un monstruós orgull ferit, d'un peculiar i morbós sentiment de superioritat extraordinàriament contrariat. De fet, algun comentarista ha parlat de la por de veure la seva cultura desaparèixer, erosionada pels diferents processos globalitzadors "no sols els econòmics ans també els dels mass media" i molt decebuda pel fracàs en imposar les seves reivindicacions polítiques contra Occident, a Palestina per exemple.

Tanmateix, entre nosaltres, fins el progressista més simplista i obcecat s'ha d'haver adonat que "per molt incoherent que resulti amb la seva visió", les espectaculars i tràgiques actuacions dels terroristes suicïdes sols és possible d'explicar-les "relativament, perquè la distància cultural és massa grossa" en termes d'una espiritualitat sui generis, en termes de la creença en un Déu Pare Totpoderós, creador del cel i de la terra.

Nietzsche "segurament encara massa primari, no suficientment sofisticat" va dir que tot estaria permès si Déu no existís. Es tractava, sens dubte, d'un plantejament més aviat una mica superficial de la problemàtica moral. Ben al contrari, com ens ha alliçonat ara José Saramago, precisament és o pot ser la creença abrandada en un Déu benvolent el que, en la dura realitat històrica, pot justificar els majors desbarats. I és evident que, en contra de Fukijama, la història no s'ha acabar, ni prop fer-s'hi. El que vol dir, entre altres coses, que la irracionalitat no s'ha acabat i que els fets inamovibles ens ensenyen, una vegada més, que els qui creuen de bona fe en la deïtat poden ser més perillosos que els qui no hi creuen.

En definitiva, aquests terroristes islàmics no han sacrificat les seves vides per desesperació "com els qui han botat al buit" sinó pel rar sentiment de superioritat que sembla que proporciona a alguns haver estat educats o formats en la relligació amb Al·là i el seu Profeta.