Moratòria i Pla Mirall

TW
0

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, ara haurà de dur damunt la seva consciència el pes de l'augment de la prostitució a Palma. El batle de la ciutat, Joan Fageda, ho ha dictaminat: la moratòria del Consell produirà més prostitució. Deixant de banda que, professionalment, el batle provengui del camp de la construcció, cosa que no és bona de deixar de banda, la seva sortida de to resulta ofensiva per a la intel·ligència i per a la sensibilitat de la ciutadania. La prostitució, problema o no, és una realitat que ha crescut de manera molt notòria durant aquests darrers anys, en què a la ciutat si no ha faltat una cosa ha estat, precisament, activitat en el ram de la construcció. Se li ha retret, al senyor batle, que impulsàs tantes obres públiques en un moment en què l'empresa privada se bastava tota sola per mantenir l'activitat en un bon nivell. Els economistes (no sabem si també són d'aquest parer els economistes que assessoren el batle Fageda) aconsellen sempre que s'emprenguin les grans reformes públiques en els moments en què decau l'activitat de l'empresa privada. Doncs, no. Encara s'espera una explicació convincent de per què l'Ajuntament de Palma ha capgirat un cop i un altre la ciutat, de manera que s'ha generat una oferta de treball tan llépola que la població ciutadana, amb papers o sense, ha augmentat de manera espectacular.

Producte o no d'aquest augment de població, potser no ben avaluat encara pels censos, la prostitució s'ha fet madona i senyora d'algunes vies palmesanes, de manera que els veïnats no han tengut més remei que, vist que el batle Fageda passava d'ells, organitzar-se en brigades urbanes pacífiques i manifestar-se periòdicament. A Palma semblam condemnats a no poder arreglar les coses per les vies normals. Sempre ho hem de dur tot fins a l'enfront, com saben molt bé els veïnats de la Llonja i d'altres barriades, places o carrers. Amb la prostitució ha passat igual: fins que els veïnats no han sortit al carrer, el batle Fageda no ha sabut reaccionar. I, quan ho fa, demana ajuda a la delegada del Govern, perquè el problema ja té unes dimensions inabastables per a la Policia Local (que, de totes maneres, i com que d'alguna forma haurà de destinar més efectius a fer amagar a les prostitutes, deixarà encara més abandonades altres zones de la ciutat).

Amb tot aquest historial, ben conegut per tots els ciutadans de Palma i la immensa majoria de la resta de mallorquins, acusar a priori la moratòria de provocar un augment de la prostitució no se sap si sembla més producte de la mala fe o de la inconsciència. Val a dir que una ben proporcionada combinació d'aquests dos possibles factors humans pot causar estralls, i segurament això és el que estam vivint a Palma, la conversió de la ciutat en un laboratori on s'assagen tota mena d'estratagemes per combinar fins a l'infinit mala fe i inconsciència. Però demanaríem al batle Fageda que no ofengui més la sensibilitat i la intel·ligència dels ciutadans, ja que la moratòria encara no sabem què ens durà, però què ens ha duit la febril activitat a què ha sotmès la ciutat de Palma sí, que ho sabem.