TW
0

Quan arriba Cap d'Any, qui més qui manco passa comptes de l'any que deixa enrere i alça la vista per mirar cap al llumeneret blau que ens espera al final del camí. Aquell llumeneret blau que sempre surt a les nostres rondalles i que significa esperança i futur. Doncs bé, als qui tenim la responsabilitat de governar ens passa exactament això mateix. Volem passar comptes. Mirar com han anat les coses. En aquest sentit, puc assenyalar que les coses a les Balears segueixen un camí francament positiu. La nostra economia continua molt ben situada, per davant de les mitjanes espanyola i europea, amb unes perspectives de futur marcades per l'estabilitat. Això vol dir que, en els pròxims anys, les Balears seran un territori que continuarà generant riquesa; seran un país modern, de prosperitat.

Però, dit això, jo propòs una reflexió: quin tipus de prosperitat volem? Una prosperitat que comporta consumir territori i malbaratar els nostres recursos naturals com el paisatge, l'aigua o l'energia, sense preocupar-nos del demà? O una prosperitat més intel·ligent i més moderna, que assegura el benestar d'avui, però també el de demà, el benestar dels nostres fills i el de les generacions futures?

Ja hem començat a treballar en aquesta segona via. Posaré un exemple molt senzill: temps enrere, asfaltar un camí de muntanya significava progrés, perquè feia més fàcils els desplaçaments d'una banda a l'altra. Però avui, progrés significa adobar un marge, recuperar els camins de muntanya, recuperar el nostre entorn natural. Progrés és procurar que tothom tengui dret a una bona formació, que tothom tengui una assistència mèdica de qualitat, que tothom cobri una pensió a bastament per viure, que tothom tengui un bon lloc de feina. Progrés és planificar la utilització dels recursos de què disposam perquè el dia de demà no ens facin falta. Avui el progrés només és possible si ens aporta qualitat de vida.

És ben cert, i n'estic ben content, que els primers setze mesos del nou Govern, han despertat una confiança notòria en la nostra economia. S'han creat moltes empreses noves, hem arribat a la plena ocupació i hem posat les bases per mantenir-nos dins el marc d'un increment equilibrat.

Però el segle XXI que som a punt de començar ens dibuixa un panorama econòmic nou. Ens haurem d'enfrontar a una nova economia que determinarà les nostres futures relacions laborals i socials. Una economia marcada, bàsicament, per la revolució tecnològica. Un sistema amb una gran capacitat de generar riquesa, però que potser no té gaire en compte els valors socials, humans i, fins i tot, mediambientals. Una economia sense cap interès públic ni social no és bona per a la majoria de la societat. En conseqüència, els governs hem d'actuar amb fermesa per corregir els efectes negatius i desintegradors d'aquesta nova economia. A les Balears tenim la voluntat i la capacitat per fer-ho. L'escenari és bo i, a més, tenim la confiança i l'empenta necessàries. La meva obsessió i la de tot el Govern de les Illes Balears és que les persones, els ciutadans i les ciutadanes d'aquesta terra, estiguin per damunt tot.

Tothom s'ha de sentir segur. Segur dels seus drets. Segur en tots els àmbits de la vida quotidiana. Segur com a consumidor, com a treballador, com a usuari de l'educació, del territori o del medi ambient. Només si ens sentim segurs, podrem afrontar amb èxit els reptes que ens imposa la societat del nou segle.

Els ciutadans han de saber que hi ha un Govern que vetla per la seva seguretat i la planifica. Per això, ja hem avançat molt en tot allò que són polítiques de prevenció i de cobertura social, en els ámbits del medi ambient, de la sanitat, del treball... I han de saber també que el Govern s'ocupa del seu benestar, un Govern que vol una ciutadania preparada per afrontar les situacions que se'ns presentaran en un futur.

I si d'uns ciutadans ens ocupam especialment, són dels més joves. Els joves d'avui són el nostre demà. La nostra millor garantia. Per això, vull transmetre'ls un missatge ben clar, a ells, als educadors i, sobretot, als seus pares: és fonamental que tots facem entendre als joves que han d'invertir en la seva formació. El Govern ha fet un gran esforç pressupostari en matèria d'educació i de formació. I per què? Perquè està convençut que, sense formació, no hi ha feina de qualitat. Sense formació, no tenim el futur assegurat. Sense formació, no serem mai un país avançat.

La nostra situació econòmica afavoreix massa que els joves se sentin atrets per deixar els estudis i se'n vagin a cercar feina. Sovint són feines precàries i mal pagades que els satisfan de manera temporal. Però, quan trobar un lloc de feina no sigui tan bon de fer, només aquells que estaran preparats tendran la garantia d'aconseguir-ne. I no vull acabar sense fer una reflexió sobre el compromís que hem d'assumir tots els ciutadans i les ciutadanes de Balears per construir un país capaç d'afrontar els reptes de la nova societat.

Construir aquest país s'ha de fer des de l'afirmació de la pròpia identitat i amb la participació de tota la societat. Sense identitat no som ningú. La identitat és el nostre referent i la marca que ens fa diferents dels altres. I aquest Govern vol recuperar una societat orgullosa de ser qui és. Una societat sobirana que decideix el seu futur. Una societat que vol ocupar el lloc que li pertoca dins l'Estat espanyol i dins l'Europa mediterrània. Una societat que assumeix els reptes immediats i de futur sense oblidar la responsabilitat de ser justa i solidària. Avançam pel bon camí, però és un camí que no podem fer tots sols. Tothom hi pot contribuir i tothom hi té molt a dir. La democràcia no és només un dret que exercim cada quatre anys quan anam a votar. La democràcia es fa cada dia i, sense la participació de la societat, el sistema de llibertats queda coix.

Per això, des del Govern de les Illes Balears convid a tots els ciutadans i les ciutadanes d'aquesta terra a participar i a implicar-se en la construcció d'un país cada dia més democràtic i més avançat.

Aquest és el nostre llumeneret blau.