La irracionalitat de la Intifada

TW
0

Actualment, sembla que el que és progressista, el que es considera políticament decent i correcte, és defensar la causa dels pobrets palestins i de la seva inflamada Intifada. Tanmateix, per començar, no crec que la causa del poble palestí coincidesqui en absolut ni amb la Intifada que usa com a armes les pedres i com a soldats una joventut fanatitzada ni tampoc amb la d'una classe política més corrupta del que podem considerar normal que pretén recolzar-se en la més militant de totes les religions majors, aquella en la qual no sols no ha estat possible que es donés cap societat laica ans és, a hores d'ara, el brou de cultiu dels integrismes més forassenyats. És allò que ha dit Elias Canetti amb tanta grapa: avui ja no és possible cap Buda ni cap Jesús però sí són possibles els nous Mahomes.

Davant aquesta problemàtica: com es pot analitzar mínimament el que és fonamentalment irracional? Per anar a les seves arrels primeres: una espiritualitat que, des del bon començament, ha fet de l'incoherent concepte de «guerra santa» una part integral de la seva teologia, ¿com pot esser racionalment rebuda o estudiada? Com es pot explicar la conducta d'una joventut exaltada que diàriament l'empren a pedrades amb l'exèrcit jueu i que, en definitiva, està nodrida per tal espiritualitat i cultura?

Certament, les barreres per a albirar alguna via de sortida en la novament aguditzada crisi israelo-palestina imposen massa. Es necessita molta sang freda perquè Ben Ami, el ministre d'Afers Estrangers israelià pugui encara dir: «Malgrat tot, el poble palestí és i seguirà sent el soci per a la pau». Tanmateix, el procés de pau tan penosament elaborat pot estar a punt d'anar-se'n en orris, amb l'absurd repte que aquesta nova Intifada suposa. ¿Tal vegada Arafat pretén aconseguir potenciar la seva posició negociadora de cara a aconseguir que almenys una part de Jerusalem, amb l'esplanada de Haram al-Sharif i les seves mesquites incloses, pugui arribar a esser la capital de l'Estat palestí?

Per descomptat, el joc és tremendament perillós perquè el resultat final de tot plegat pot esser un radical canvi de direcció de la política israeliana que invalidi tot el camí recorregut en la difícil negociació de la pau. Al cap i a la fi, la nova Intifada no fa més que debilitar la posició del govern d'Ehud Barak i reforçar la dels partits més conservadors i dels sectors més extremistes.

També seria possible que la situació actual fos conseqüència més de la debilitat d'Arafat davant les forces vives i el poble palestí que no de la seva murrieria negociadora (seria realment terrible que comptés amb la sang vessada per la joventut esbojarrada del seu poble per a millorar la seva posició negociadora). Però, com també ha assenyalat Ben Ami, políticament, tan negativa seria una situació com l'altra.

És clar que si la debilitat política o la manca de credibilitat d'Arafat pot suposar un molt seriós handicap per a sortir del sangonós cul de sac actual, dissortadament tampoc està gaire clar que el govern actual de Barak estigui en condicions d'arribar a concloure i signar cap tractat de pau que inclogui unes condicions que el facin viable.

És possible que sigui justament aquesta situació de debilitat política tant de l'Autoritat Palestina com del Govern d'Israel el que faci més difícil d'evitar un sobtat esclat de violència a un nivell molt pitjor. Així, no prendre's seriosament els dos ultimàtums de Barak seria del tot estúpid.