Volar amb Air Berlin

TW
0

L'altre dia, concretament el divendres 3 de desembre de 1999, just a l'entrada del ja famós nou mil·leni, a qualque lloc del magnificent aeroport de Palma de Mallorca, va passar un fet que no puc deixar d'esmentar, tot deixant molt clar que la meva enèrgica protesta està dirigida únicament i exclusiva a una companyia aèria anomenada Air Berlin. Dos amics meus i jo ens disposàvem a volar cap a la ciutat de Düsseldorf quan, després d'esperar una hora, just al costat d'un d'aquests braços que et porten directament dins l'avió, fora cap informació per part del sempre simpàtic personal uniformat amb un vestit de la companyia aèria en qüestió, una al·loteta així vestida va agafar un micròfon i va començar a parlar amb aquest estri, sempre amb alemany. El problema va venir quan, al cap d'uns minuts de silenci, vàrem captar que no feien comptes de dir-ho en cap altre idioma, i això que després descobrírem que l'al·lota que havia parlat pel micro era mallorquina. Com que s'observava un ambient molt crispat, vàrem decidir aixecar-nos a demanar què passava.

Resulta que havien informat als passatgers (alemanys) que l'avió s'havia espenyat, però que en partia un altre cap a Colònia al cap de deu minuts. El problema era que només quedaven seixanta-tres places i nosaltres érem 83. Atès que érem els darrers de la cua i no teníem cap prioritat segons les normes teòriques de preferència en un cas com aquest (malalts, vells nens i famílies), vérem clar que aquell vespre dormiríem al còmode aeroport de Palma. De totes maneres decidírem provar sort, i, com que l'aeroport té camp per córrer, així ho férem. Per sorpresa meva, les teòriques preferències establertes eren completament absents. Pujaren a l'avió els que més havien corregut. Vells n'hi havia pocs, si no cap.

El que em demano és qué hauria passat si, a més de no ser alemanys o entendre la seva llengua, haguéssim tingut el defecte de ser majors d'edat o coixos. Segons el meu humil enteniment, una cosa és un vol nacional i una altra és un vol internacional. De fet, no crec que sigui imaginable que el mateix passi a una companyia espanyola que se'n vagi de Palma a qualsevol ciutat estrangera, i molt manco si aquesta és alemanya.

Josep Sastre i Terrassa. Palma