Misèria i marginació

TW
0

La nostra societat és implacable en la seva creació de misèria, en la seva tasca marginadora.
Iniciatives com l'Hospital de Nit, que en el seu moment va ser criticada per alguns sectors com una forma indirecta de mantenir unes estructures socioeconòmiques basades en la injustícia i la manca de solidaritat, ara es contemplen des d'una altra òptica, ja que les administracions públiques s'han demostrat incapaces d'arribar fins a la darrera expressió de la misèria.

La societat civil, per tant, té el deure d'obrir una via d'integració, com a tasca a mig i a llarg termini, i d'acudir a remeiar el dia a dia de les persones concretes que han esdevingut víctimes. Aquella iniciativa posa remei a una situació d'emergència, i durant uns anys la ciutat de Palma es podia presentar com a modèlica en aquest sentit.

Però aquestes solucions no han de ser coartada per a la perversió de les polítiques d'acció social, és a dir, l'abandó dels deures per part de les administracions públiques amb el pretext que la societat civil se'n responzabilitza.

L'improvisat hospital de dia en uns predrissos de la plaça de l'Hospital General, que ahir descobrí aquest diari en primera pàgina, rebel·la fins a quin punt és necessària una acció coordinada de les administracions i de la societat civil: ambdues participen d'una societat que crea aquesta misèria, que margina implacablement.