Les eleccions europees: PP i PSOE

TW
0

A diferència de l'allau d'informació que ens ha arribat de les eleccions autonòmiques i locals, els resultats de les eleccions europees a les Illes Balears han passat força desapercebuts. No deixa d'esser una paradoxa flagrant que el pes de la Unió Europea sigui cada vegada més gran en la nostra vida quotidiana "moneda única, subvencions" i es devaluï el seu pes polític fent coincidir les eleccions europees amb les municipals i autonòmiques. Crec que seria molt més democràtic celebrar cada comici per separat, perquè resulta evident que es tracta de tres coses força diferents i no convé mesclar ous amb caragols.

De fet, part de l'electorat n'és ben conscient i és relativament freqüent votar un partit a les autonòmiques, un altre a les locals i un tercer a les europees. Amb tot, és difícil d'avaluar l'efecte d'arrossegament que es pot produir, principalment, de les municipals vers les autonòmiques i d'aquestes dues cap a les europees. Per cert, aquestes darreres estan excessivament contaminades de la vida política estatal, sobretot perquè l'única circumscripció és l'estat. Per crear un autèntic europeisme polític sembla més lògic que les circumscripcions «europees» en cap cas coincidesquin amb els estats i, preferentment, englobin regions d'estats diferents.

Les eleccions europees, si descomptam l'efecte arrossegament abans esmentat, tenen un caràcter molt més ideològic que les altres. Les persones que encapçalen les llistes són un factor relativament poc important i la visceralitat té menys rellevància. D'aquesta manera ens poden ajudar a valorar l'evolució ideològica de la nostra societat en aquests darrers quatre anys.

El Partit Popular obté, a les Balears, 169.425 vots (el 47'03%). Resulta un tant sorprenent constatar que, a les autonòmiques, aquest partit rep uns 10.000 vots menys (el 3'1% menys). I això que es tracta del partit que ha detentat el poder autonòmic ininterrompudament des de 1983. A més, resulta evident que el cap de llista del PP a les autonòmiques era molt més conegut que el d'aquest mateix partit a les europees.

D'altra banda, si recordam els resultats de les darreres europees, resulta que el PP perd un notable 3'6% dels vots, i no arriba al simbòlic 50% que assolí el 1994. Així i tot, s'ha de destacar la importància del vot conservador espanyol a les Balears. Per municipis, cal destacar el triomf del PP a la majoria dels municipis menorquins (Ciutadella, Alaior, Ferreries, es Migjorn Gran, es Mercadal), a tots els de l'illa d'Eivissa i a la immensa majoria dels de Mallorca. Resulta interessant veure que en alguns municipis on el PSM obté majoria a les municipals, en canvi el PP l'aconsegueix a les europees (casos de Petra, Banyalbufar i Santa Eugènia).

El PSOE també obtengué a les europees un resultat molt millor que a les autonòmiques. En aquesta ocasió, es presentava com a PSOE"progresistas i incorporava algunes persones independents i del PDNI, un grup procedent d'EU. Aconseguí a Balears 99.886 vots (el 27'4%). Així i tot, resulta molt difícil comparar perquè a les autonòmiques, com es ben sabut, el PSOE no es presentà com a tal a la circumscripció d'Eivissa sinó que va fer part del Pacte Progressista. Més important és destacar que, respecte del 1994, aconsegueix un gens menyspreable augment del 2'9%. Amb tot, aquest increment és inferior al que experimenta el partit de Pablo Iglesias en el conjunt de l'Estat, un 4'4%, fet que el situa molt a prop del PP. En efecte, en aquesta ocasió, a Espanya el PP assoleix el 39'7% i el PSOE el 35'3%, mentre que a Balears, tot i reduir-se la distància entre els dos grans partits estatals, aquesta és molt més gran, la que va del 47% del PP al 27'7% del PSOE.

Els socialistes espanyols només aconsegueixen esser el partit més votat en un petit nombre de municipis illencs. Podem esmentar Maó, Formentera i dos feus de l'illa de Mallorca, Alaró i Lloseta. Especialment interessant és el cas de Calvià, on el PSOE obté una àmplia majoria absoluta a les locals i, en canvi, a les europees, el partit més votat és el PP (42'9%), mentre que el PSOE assoleix només el 40'8%.