Una mostra sense precedents: la I Mostra Autonòmica de Glosats

TW
0

L'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga de Manacor ha organitzat un esdeveniment sense parió: La primera Mostra Autonòmica de Glosats, que se celebrarà el proper dia 9 de gener al teatre Municipal de Manacor. Això vol dir que tendrem l'ocasió de sentir, veure i, si ens ve de gust, intervenir entre els sis glosadors d'Eivissa i Formentera "us encisaran els seus cants melòdics i acompassats, la seva lletania de cançons, la increïble memòria", entre els set glosadors menorquins i els dos guitarristes -us encantaran les gloses al so de la guitarra, com s'esdevé un diàleg gairebé metafòric entre l'instrument i la veu", entre els vuit glosadors mallorquins. Poques vegades s'haurà assolit la fita històrica de col·locar vint-i-tres artistes damunt un escenari.

Però, quin sentit té aquesta Mostra? Per què i per qui? Val la pena muntar tot aquest embalum per la glosa? Volem sensibilitzar les persones que comparteixen les maneres de pensar, de sentir i d'actuar, que saben que pertanyen, d'una manera a la vegada simbòlica i objectiva, a una col·lectivitat particular i distinta. Ni més ni pus. Aquesta és una de les visions més clares de la cultura popular: hi ha res més asistemàtic, menys organitzat, manco controlat que un glosat? Ningú no sap mai com acabarà, i això li confereix una mena d'ànsia misteriosa que atreu precisament perquè no hi ha més control que el qui s'exigeixen els mateixos glosadors. Potser sigui discutible el terme «Mostra», però pretenem que no hi hagi cap poble de les Illes que no tengui el seu combat de glosadors, i per això és necessari veure'ls, conèixer-los, compartir la seva sensibilitat.

És evident, emperò, que això no basta; una Mostra és el punt de partida, el punt de debat, de discussió. Per aquest motiu hem duit a terme entre els mestres "al CPR de Manacor" el curset de tècniques de glosat, perquè cal renovar temes i persones, cal aprendre dels majors, però amb la vista posada en els més joves. Per això hem introduït els glosats a la Universitat a través de la Cultura Popular, perquè no podem caure en una fatal endogàmia que en comportaria la mort sense cap altra possibilitat.

Aquesta Mostra comptarà amb la presència dels tres consellers presidents de les comissions de Cultura dels consells insulars, que presentaran els respectius glosadors. Pretenem que siguin els consells insulars, la institució que ha de vetllar també per reconduir la situació. És evident que la delegació de cultura de l'Ajuntament de Manacor s'ha mostrat ben decidit a donar-hi suport "de fet, patrocina les trobades de glosadors a les escoles del terme de Manacor.

Damià Ferrà-Ponç deia, devers la dècada del setanta, que ja quedaven ben pocs anys perquè la glosa no desapareixés del tot. Però també podem recordar que "i d'allò només fa uns deu anys" poca gent ballava balls mallorquins i ara totes les places en van farcides; el glosat "no amb la mateixa esplendor", si hi ha una una renovació de temes i de glosadors, es farà més atractiu, més «popular», més apropat al temps d'avui; i així no desapareixerà. De moment, mai no havíem tengut tantes glosades organitzades a diferents pobles. I això és positiu.

Reivindicam una associació de glosadors que pugui estar a l'alçada dels moments que vivim; volem un espai per mostrar tots els esdeveniments que giren al voltant del món dels glosadors; un espai on es pugui investigar sobre les tècniques de transmissió oral, sobre els teòrics i pràctics, sobre els estudis que s'han fet; un espai on quedi constància de cada trobada, de cada combat; una organització que disposi de tots els mitjans per a poder recollir, mostrar, investigar i propagar l'oralitat; etc. En aquest cas, desitjaríem sistematitzar tot el món previ al combat de glosadors. Per això, dèiem, és tan interessant aquesta Mostra. Desitjam que sigui el punt de partida de la revitalització de l'art de glosar.