TW
0

L'edició escrita del vostre diari del passat dissabte 12 de gener feia ressò de la notícia de l'arribada del primer vaixell procedent de Sabadell carregat de residus (de merda perquè ens entenguem) per ser cremats a la planta incineradora de Son Reus. La informació anava acompanyada d'una fotografia on apareixien els representants al Consell i al Parlament de la coalició PSM-IV-E davant les portes del complex tapant-se el nas en una actitud que sembla més pròpia dels pallassos de La Sonrisa Médica (els quals, almanco, fan una tasca encomiable) que de polítics compromesos i seriosos. Setmanes enrere, quan es començà a parlar d'aquest tema, els mateixos personatges ja havien aparegut asseguts al seu escó lluint màscares antigàs. Es veu que aleshores ningú no els va dir que l'únic que aconsegueixen muntant aquestes bufonades era fer el ridícul i varen decidir de repetir l'experiència. A la seu del PP de ben segur que es deuen fer un fart de riure en veure fins on són capaços d'arribar els càrrecs electes de la coalició econacionalista.
Per cert, l'altre dia l'apotecari madrileny José Ramón Bauzá va dir que no es necissitaven tants diputats per fer la mateixa feina. A mi em sembla que va quedar curt. Sobren tots: uns ens prenen el pèl i els doblers i els altres es conformen fent de bufons davant els mitjans de comunicació.
Miquel Vicens Escandell. Esporles

Tancament del Servei Municipal d'Orientació
Una vegada més és notícia el tancament d'un servei dependent de l'Ajuntament de Palma, l'SMO (Servei Municipal d'Orientació). Funcionava perfectament des de feia 12 anys, però el 31 d'agost del 2012 hagué de tancar les portes per motius pressupostaris.
La seva tasca era de gran utilitat per a la ciutadania i per als professionals del món socioeducatiu, atès que donava un gran suport per a la resolució de dubtes acadèmics i orientació professional.
El servei funcionava amb un gran rendiment i molt poca despesa, ja que l'equip de feina era molt reduït: dues orientadores i una coordinadora compartida.
Es donava un servei de qualitat que afectava directament el grau de satisfacció dels usuaris, fet que quedava reflectit en les memòries anuals.
Pensem que en el moment de crisi que vivim, la feina que dúiem a terme era essencial per encaminar la vida de moltes persones cap a un futur professional més productiu, i que el tancament provocarà una major desorientació, manca d'expectatives i desmotivació envers l'estudi dels nostres ciutadans.
Per això, des d'aquí aprofitam per demanar un replantejament de les polítiques d'actuació en temes d'educació i que es reconsideri la possibilitat de tornar a obrir aquest servei.
patricia castaño garcia i llucia alberti crespi, orientadores de l'SMO. Palma
Llei de símbols
Gran idea ha tingut la caverna amb això de enflocar-nos una llei de tímbols, o són zimbuls? Crec que tots hem de col·laborar amb aqueixa iniciativa. El meu suggeriment és incloure amb els símbols alguns senyals de trànsit com el que hi ha aquí. El número 1 està pensat per avisar la parròquia de les obres de la recollida pneumàtica o gran cagada dels nostres polítics. El número 2 ens fa reflexionar sobre la qualitat de la tasca del tribunal Kontitusional.
Miquel Trias. Palma

Ser dependent a Menorca: indefensió o indignació
Quan la salut d'una persona gran empitjora irremeiablement, esdevé dependent per als seus familiars més pròxims i es presenta un escenari difícil de resoldre. Crec que només algú que ha passat per una situació com aquesta en pot entendre el grau de conflicte i desgast psicològic, per no parlar del tema econòmic.
Arribat el cas, cal tenir en compte els següents condicionants:
Primer: els Serveis Socials t'atenen de meravella, com a professionals molt bé, però no hi ha quasi recursos. Així, si alguna persona es troba en situació de dependència tarda un any, si no es mor abans, a tenir una plaça a un geriàtric.
Segon: pot ser que vostè visqui a Ciutadella i li toqui Sant Lluís.
Tercer: mentrestant, les solucions són poques; pot passar 45 dies anualment a un centre de l'illa (pagant) i després pot demanar plaça durant 3 mesos a algun altre lloc. En passar aquests tres mesos pot ser afortunat i anar allargant... açò sí, pel mòdic preu de 2.000 euros mensuals... tot un "xollet"... La Llei de dependència després d'alguns anys li retornarà un mica de diners que vostè haurà d'invertir, però açò passarà o no, en un futur llunyà.
Quart: el que resulta més un disbarat és que et sents afortunat de pensar que si pagues aquests diners tindràs plaça, ja que tampoc no és segur que l'obtenguis.
Tot açò no em faria indignar si no fos perquè segons tenc entès l'Estat espanyol gasta una mitjana d'uns 200 d'euros per habitant, mentre que a les Illes Balears (com que som tan rics) només en gasta 90. Per a quan una solució definitiva als problemes de dependència? Perquè la situació actual és indignant.
Anna Pons Sans. Fornells