TW
2

Turisme pagès
Ho fan molt bé Bauzá i els seus col·laborant en les tasques pageses. Pot ser que els malintencionats penseu que, com que ho fan coneixedor i se'n fan fotos, els seus motius són espuris, que el que volen és millorar imatge i guanyar vots, com solen fer els polítics... i per ventura s'assemblen a Mussolini, espitregat i amb ulleres de fer via, donant una mà a la famosa battaglia del grano, que tenia l'objectiu que Itàlia no hagués d'importar cereal. No sé si sabrem mai les seves intencions, però tanmateix, vista l'opinió que aqueixa genteta té sobre la transcendència de l'agricultura de les Illes -com ara la pebrada que els pagesos cuiden el paisatge que atreu el turisme-, seria millor que oblidassin les pràctiques de l'agricultura moderna i creassin parcs pagesos que atraguessin els turistes, on es conreàs a l'antiga i se n'explicàs tot el procés. De manera que els visitants se n'anassin havent après què és una gavella, una garba, un vencill, un cavalló, eixermar, exsecallar, una falcella, etc. Una de les atraccions d'aquest parc podria ser l'espantall, estaquirot, home de palla, i ja que el president apotecari té tan bona disposició en podria fer un parell d'hores al dia.
Miquel Trias. Palma.

Acció directa contra els bars renouers!
L'Ajuntament de Palma permet i fomenta el renou dels bars. Legalment, han de funcionar amb la porta tancada, però si la tenen tot el dia oberta no són sancionats. Si els veïns criden la Policia Local, sovint ni compareix. Així no hi ha atestat ni proves, i les ordenances són paper banyat.
A més, l'Ajuntament fomenta el renou autoritzant els bars a ocupar carrers estrets amb taules, a fi que els clients hi puguin seure i fer tant de renou com vulguin. Això passa a carrers que just fan dos metres i mig d'ample, de manera que el renou és inevitable per molt civilitzats que siguin els clients, i sovint no ho són. Una "terrassa de bar" en aquestes condicions no s'hauria d'autoritzar mai, però l'Ajuntament fa calaix cobrant la taxa corresponent i els veïns li importen un rave!
Per acabar-ho d'adobar, la legislació permet que el renou dins les cases sigui de 55 decibels de dia i 45 decibels de vespre. Ningú pno ot fer vida normal a ca seva en aquestes condicions, ni de dia ni de vespre!
Aquestes regles de joc són a mida dels bars, els veïns estan indefensos. Llevat que prenguin llum de na Pintora: igual que els bars tenen impunitat per molestar els veïns mentre no facin res "tipificat" en el Codi Penal (així m'ho va justificar un policia local), els veïns poden actuar contra el bar renouer i els clients fent-los accions directes que tampoc no estiguin "tipificades", però que molestin molt. Una vegada i una altra.
Es tracta d'arruixar els clients i de fer la vida impossible al bar renouer, fins que l'amo es vegi obligat a tancar el negoci. Actuant així, els veïns no han de tenir remordiments: l'amo del bar i els clients tampoc no en tenen quan torturen els veïns. Simplement, es tracta d'aplicar-los les mateixes regles de joc, gaudint de la mateixa impunitat.
Ho vaig explicar al policia i va fer la mitja rialla.
Lluís Cerdó Fernández. Palma.

L'IES Felanitx i les mangarrufes de la Conselleria
Imagineu-ho. Un director d'institut, el de l'IES Felanitx, per exemple, que en voler-se reincorporar com a simple professor a la seva plaça d'anglès, de la qual és el propietari, aquesta hagués estat modificada per la Conselleria i, d'un dia per l'altre, la plaça fos de física i química en anglès. Un canvi del perfil sense seguir el procediment normatiu establert i, en aquestes circumstàncies totalment irregulars, el Sr. Nicolau Barceló fos enviat a fer anglès a l'IES Dragonera. Quin disgust!
Doncs això és el que ha provocat el Sr. Barceló amb la plaça que un servidor ocupava com a professor interí. Evidentment, no és res personal. És casualitat que fos jo qui ocupàs la plaça i no un altre. Però les normes són per a tots i no segons la conveniència de cadascú.
Tot començà quan les retallades del Govern suprimiren una plaça vacant de ciències naturals en anglès. Aquest fet posava, relativament, en "perill" la línia en anglès o seccions europees.
Davant això, el director demanà a la Conselleria d'Educació el canvi del perfil d'una altra plaça de naturals per convertir-la en naturals en anglès. Però aquesta sí que té propietari -actualment en comissió de serveis a un altre centre-, motiu pel qual és coberta per mi en qualitat d'interí de pacte. Fou la solució fàcil, però irregular, perquè no es respectà el procediment adient.
En un primer moment, pareixia que la Conselleria no havia accedit a les pretensions del director, i la plaça de naturals va ser convocada sense anglès. Així, durant el procés de selecció de places vaig haver d'escollir-la en primer lloc dins el Bloc 1, això implicava l'obligació de tornar a l'IES Felanitx com a professor de ciències naturals, opció que encara desitj.
Fins aquí semblava repetir-se la situació viscuda amb el director del CEPA SUD l'any 2010. Aquell cop, quan el canvi m'afavoria, la Conselleria el denegà i vaig ser desplaçat. Ara, però, la denegació permetia quedar-me a Felanitx. L'Administració demostrava coherència. Denegació en ambdós intents.
Tanmateix, arribà la sorpresa. Es confirmaren els rumors. Un institut no és una caixa hermètica. La plaça fou, posteriorment, eliminada. No va ser adjudicada a cap professor. Una trucada de la Conselleria, en resposta a la reclamació presentada, m'informà que la plaça sortiria al setembre com a naturals en anglès. La irregularitat comesa m'ha deixat sense opció de tornar a Felanitx.
Maneres d'altres temps i arbitrarietat a dojo per part de la Conselleria no deuen ser menyspreables si resolen la urgència d'un director, de currículum progressista, que "mira per la casa". Segur que són mostres d'altruisme en un curs que promet ser "tranquil".
A partir d'ara, ja ho sabem. La insistència pot ser suficient per crear jurisprudència. Professorat! Feu bonda! Un canvi de perfil pot enviar-vos ben lluny. És compliran més rumors? L'extensió de les permutes als interins permetran el retorn a Felanitx de la professora que impartia naturals en anglès?
Ara ja crec qualsevol cosa. Deixem que la Justícia faci el seu camí, tot i que el seu dictamen, per desgràcia, arribarà massa tard.
Francesc Anglada Benejam. Palma.