TW
0

Ja era hora!
A la fi tenim un consistori respectuós amb la població no catalanoparlant de l'Illa i, sobretot, amb els milers d'estrangers que cada any ens visiten.

Ja era hora que algú els tengués en compte, pobrets! Oblidats i abandonats pel poder públic, a la fi podran fer valer els seus drets lingüístics tan malmenats fins ara (els castellanoparlants) o podran gaudir d'una oferta cultural complementària (els estrangers).

I és que la cartellera teatral de tardor de l'Ajuntament de Palma és íntegrament en castellà, perquè els infeliços que no parlen català també tenen dret a anar al teatre... Els anglesos, alemanys, suecs, etc. que cada estiu ens visten n'estaran encantats! Si només feim teatre en català (com passava fins ara), els negam la possibilitat d'abandonar per unes hores la seva tovallola a la platja o deixar la cervesa al taulell del xibiu o el cubata a la discoteca, per culturitzar-se un poc, que per això vénen a Mallorca. Segurament tots els "guiris" que tenim per aquí parlen perfectament l'espanyol i, per exemple, són capaços de seguir els clàssics espanyols que aquests dies ens oferia Blanca Marsillach (recentment afiliada al PP).

Dels castellanoparlants no importa ni parlar-ne, han hagut de patir quatre anys de pacte i de sequera cultural en la seva llengua, sense poder anar enlloc ni fer res perquè tot era en català (i no l'entenen, llengua obscura i difícil). I la llengua espanyola ha patit una persecució tan descarnada que quasi ha estat a punt de desaparèixer de la nostra illa...

Ja era hora que algú sortís en defensa de l'espanyol, algú respectuós amb la població lingüística no catalanoparlant peseguida i castigada, abans que hi hagués un autèntic genocidi lingüístic! Gràcies senyor Isern i gràcies senyor Gilet per demostrar tanta de sensibilitat i tanta de preocupació. Segurament l'any que ve vendran més turistes, perquè ja podran anar al teatre!
M.MARÍ. Palma.

Davant unes eleccions tramposes
Molts treballadors es pregunten si no ens trobam davant d'unes eleccions tramposes. Fins i tot es comenta que la convocatòria d'eleccions per al 20-N de 2011 ve dictada pels mateixos que han anat ordenant al Govern i a altres governs europeus les mesures antiobreres, perquè necessiten un govern "fort" que continuï la tasca duta a terme per Zapatero. De fet, Rajoy pretén una nova contrareforma laboral més dura.

Qualsevol treballador es demana quin sentit té el seu vot. Si els especuladors internacionals decideixen la política del Govern espanyol, si l'article 135 de la Constitució determina que el límit pressupostari permet pagar els deutes i el dèficit, i desatendre els serveis públics i la protecció social... és igual a qui votem? Tot plegat ampliarà l'abstenció i ja veurem què passa en les eleccions municipals i autonòmiques.
PERE FELIP I BUADES. Palma.

El desballestament de l'estat del benestar
Les majories absolutes no són xecs en blanc per actuar sense criteris tècnics ni sense valorar-ne les conseqüències. Amb aquesta finalitat, se suposa que els actuals governants han contractat els seus assessors i alts càrrecs que, a més, han augmentat substanciosament els ingressos en un moment de crisi i contenció salarial dels treballadors públics. No parlaré ara de la destrucció del carril bici de Ciutat, utilitzant fons públics per eliminar una infraestructura que hauria de ser potenciada a la ciutat de Palma; ni d'altres paralitzacions que repercutiran amb increments econòmics finals, com la reforma de la barriada de Corea; ni tampoc del desballestament del sistema educatiu públic mentre es promet justament el contrari. Vull parlar de la retallada dels serveis socials. I no parlaré de les retallades dels dinamitzadors socials, ni dels casals de barri ni d'algunes associacions que treballen contra l'exclusió social, vull parlar avui del Grec.

L'Ajuntament de Palma diu que eliminarà l'ajuda de 380.000 € que percep el Grec (Grups d'educadors de Carrer), que treballa amb menors i famílies amb risc social des del 1987. Ho argumenten tècnicament, perquè diuen que les ràtios educador/menor o família atesa no són les adequades. He de dir que les ràtios són enganoses i ho diu un tècnic que ha treballat des de fa molts anys a l'Administració i hi ha vist com calculen les ràtios els qui governen: quan una ràtio no convé, és modificada i s'alteren les xifres que condueixen al càlcul. Així mateix, les ràtios en serveis socials tenen un sentit molt més relatiu. Estam parlant de persones; de persones en dificultat o risc real d'exclusió social. Estam parlant de menors amb problemes greus en una de les comunitats amb més índex de menors infractors, judicialment condemnats. Estam parlant de la comunitat autònoma amb més proporció de població immigrant.

No qüestionaré que s'hagi de dur un cert control pressupostari, tendent a assolir un equilibri econòmic (que, en qualsevol cas, no conduirà a reactivar l'economia, sinó tot el contrari). Però això no es pot fer a qualsevol preu. Tal volta s'ha de gastar menys, però s'ha de gastar en el que és necessari.

Abans d'eliminar serveis i prestacions socials es poden retallar moltes partides. Ja veure-ho, per exemple, quin serà el pressupost que es dedicarà a Sant Sebastià o als Reis, mentre es deixen d'atendre les necessitats dels conciutadans amb més dificultats de la nostra societat.
FERRAN DÍDAC LLUCH. Palma.