Pere Caro, un mallorquí que s'enfrontà a l'exèrcit de Napoleó
El rei Carles IV de Borbó i el seu primer ministre, Godoy, s'havien deixat enredar per Napoleó i l'any 1807 li varen haver de deixar 14.000 homes per bloquejar les costes de Dinamarca contra els anglesos, que aleshores estaven en guerra amb Espanya. El general a qui es va confiar la missió va ser Pere Caro i Sureda, tercer marquès de la Romana.
Arribaren allà el març de 1808 i va començar un breu període de convivència entre els soldats espanyols, catòlics ma non troppo, i els freds i calvinistes danesos, que varen quedar admirats per les ganes de festa que tenia aquella gent, fins al punt que encara avui hi ha molts danesos morenos que bravegen de tenir gens ibèrics a la sang. Un d'ells, Juan Panduro, va haver de quedar allà i un dels seus descendents va ser uns dels escriptors més prestigiosos del país. També trobam aquest nom a una cadena de botigues de manualitats amb botigues per tot el país. Hans Christian Andersen va escriure dues obres de teatre evocant aquella fusió cultural.
El marquès era un home d'una cultura vastíssima (tenia 18.000 llibres!), era més llest que Godoy i, naturalment, molt més que l'entabanat Carles IV, i veia ben clar que aquella vigilància no era més que una excusa de Napoleó per afeblir l'exèrcit espanyol i apoderar-se del país.
Pel juny de 1808, arribaren les noves de l'aixecament del 2 de maig i ell, que s'ho veia venir, prengué mesures per embarcar les seves tropes cap a Espanya, d'amagat del mariscal Bernardotte, regent de Dinamarca nomenat per Napoleó. Com que que, mentrestant, Anglaterra s'havia convertit en una aliada d'Espanya contra Napoleó, un tinent català o mallorquí, de nom Fàbregues, s'acostà a un vaixell anglès, li donà el missatge del marquès i hi pogueren embarcar 9.000 dels seus 14.000 soldats.
Arribà a Santander el 10 de novembre i la Junta Suprema de Defensa li manà que es posàs a les ordres del general anglès Blake. L'endemà, entraren en combat i en un sol dia va perdre 3.000 homes. Amb els que li quedaven, i ja treballant pel seu compte, va assolir d'expulsar els gavatxos de Galícia i Astúries i partí cap al sud, per fer aixecar el setge que posaven els francesos a Badajoz, però el 23 de gener de 2011, ara n'ha fet 200 anys, va morir d'un atac d'ofegor (dispnea).
Va ser enterrat al sumptuós mausoleu que ara es pot veure a la Seu.
Per recordar l'efemèride, els Amics del Museu de Mallorca han organitzat una conferència de l'historiador Rafel Duran dimarts, 12 d'abril, a les 19.00 al mateix museu. "Un poble que els seus fills honora s'honora a si mateix".
PERE MOREY SERVERA.
Ànim, santamariers, entre tots farem l'institut
Ja l'estam fent ara. Aquesta carta és, com d'altres, per fer-vos costat. Tots els pares volen tenir els seus adolescents devora. Un nin de 12 anys no és igual que els de 14 d'un temps, que estudiaven perquè volien. Ara, si és obligatori, tenen dret almanco a estar ben atesos i això és impossible en un macroinstitut. D'això se'n comencen a adonar, després de molts de fracassos, les llumeneres educatives que tenim. No sabem quina era la idea de la Conselleria fa uns anys en dissenyar el mapa escolar (bé, ho imaginem, però no es pot dir: alguns tenen la pell massa fina o la barra massa grossa), però és evident que la Secundària no ha funcionat. Qui n'ha pagat les conseqüències? Com sempre, els infants i els pares. Potser per això, i per altres coses, els infants de setze anys estan més en albis que nosaltres quan en teníem catorze. Aquesta vegada, però, estam convençuts que les coses aniran bé, potser perquè tothom ho dóna ja per segur. Amb casserolades, cotxades, empeses o aturades un pic i un altre, arribarà una promesa electoral i l'institut es farà. Ànim, idò, lluitadors santamariers: estam amb vosaltres i molts d'anys també per la Fira.
BERNAT MOREY COLOMAR. Sta Eugènia.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi ha un evident error a sa data de sa mort d'en Pere Caro