El PSOE, un partit de dretes
Tenint en compte que la dreta és l'opció política associada a posicions neoliberals i entenent que l'esquerra és l'alternativa política que lluita per la consecució de la igualtat social mitjançant drets socials col·lectius i davant d'interessos purament individuals, es pot dir ben clar i fort que el PSOE és un partit de dretes. Molts quedaran astorats, encara que cada vegada menys, amb aquesta afirmació. Hi insistesc: el PSOE s'ha convertit en un partit de dretes, tan neoliberal com qualsevol altre, malgrat conservar encara lleugers tics socials dels quals es va desfent ben aviat.
Ja queda ben poc d'aquell partit marxista fundat pel marxista Pablo Iglesias. Sí que queda encara autèntica esquerra entre els afiliats, molt més entre els seus votants, però les decisions no les prenen ells. La cúpula del partit, la maquinària de l'organització, passa molt per damunt d'ells. Disculpau-me, potser he començat pel final; hauria d'haver començat esmentant arguments a la meva afirmació, atès a les evidències que em fan pensar que el PSOE és un partit de dretes. Bé, com que són els nostres actes els qui ens diuen com som, analitzem els seus actes idò.
El PSOE ha suprimit l'impost de patrimoni, que només afectava les grans fortunes. Mentrestant, apuja els imposts indirectes, com l'IVA, un impost indirecte que ens afecta a tots. Per altra banda, a la banca els ha entregat més de 30.000 milions d'euros en doblers públics i ha posat a disposició seva com a aval 90.000 millions d'euros. Per contra, apugen el salari mínim interprofessional per davall de l'IPC, per tant els qui menys guanyen perden poder adquisitiu, ja que el seu salari puja molt manco que la mancança de la vida. No gaire contents amb això, lleven d'enmig l'ajut de 426 euros als aturats de llarga durada. No sé si encara amb això queda més que palès que el PSOE és un partit de dretes. No?, bé idò, continuarem.
El PSOE ha congelat les pensions dels nostres majors, com també els salaris dels funcionaris. Recordau que entre els funcionaris hi ha un bon grapat de salaris i que la gran majoria tenen un sou més bé moderat. En assumptes de sanitat no han revocat la Llei 15/97, que permet a les autonomies privatitzar els serveis sanitaris; de fet, aquest gradual procés també es realitza a les comunitats on ells governen. Amenacen d'aplicar-nos "copagament"; per tant, establir barreres d'accés al sistema sanitari a les famílies més pobres i posa en marxa un sistema palesament injust i insolidari. En assumptes d'educació continua encara en circulació la LOE, que permet la cessió de sòl públic per construir-hi col·legis privats concertats i estén l'educació concertada a períodes no obligatoris, tal com féu el PP. No sotmet els centres privats concertats als mateixos requeriments de funcionament i control social, ni evita la competència deslleial d'aquests amb la xarxa pública, ni tan sols s'ha aconseguit que l'acomiadament improcedent del professorat -encara que sigui en una sentència ferma- sigui considerat com una falta greu, que és senzillament esgarrifós. Al mateix temps, s'institucionalitza l'entrada de l'empresa privada i mercantilització de la Universitat mitjançant el Pla Bolonya. Aquestes mesures privatitzadores poden sorprendre més d'un, a altres no ens sorprèn gens ni mica, ja que el PSOE ja va defensar en el seu moment la mal anomenada Constitució Europea, la qual, en el seu estatut, prioritza la privatització dels serveis públics, concretament l'article 148. En assumptes d'energia, la recent pujada de la tarifa elèctrica respon a la claudicació del Govern al lobby empresarial energètic, en el marc d'una suposada liberalització del sector i d'un malifet sistema tarifari que permet a les elèctriques inflar preus i, per tant, manipular el cost de les tarifes. El mateix president de la Comissió Nacional de la Competència, Luis Berenguer, ha denunciat la manipulació dels preus de les elèctriques. Bé, no sé si encara tenim els arguments per creure que el PSOE és un partit de dretes. No?, bé idò, continuarem.
El PSOE ha decretat una reforma laboral que abarateix l'acomiadament i desarticula la negociació col·lectiva. Augmenta les causes de l'acomiadament. Crea l'acomiadament preventiu, que no és per causes d'avui sinó per possibles causes futures. Crea l'acomiadament exprés per eliminar el salari de tramitació. Els acomiadaments passen a estar subvencionats per un nou fons de doblers públics, part de les nostres indemnitzacions per acomiadamant seran pagades per doblers dels nostres impostos. La reforma laboral dóna més competències i amplia el mercat de les ETT.
El PSOE planteja la reforma del sistema de pensions i el retard de l'edat de jubilació a 67 anys. Pretén augmentar els anys de cotitzacions per generar dret a la pensió i el període computable per al seu càlcul. Totes aquestes mesures generen una reducció de la prestació, ataca els interessos dels treballadors i beneficia la banca que pretén col·locar-nos els seus plans de pesions privades.
Els poders neoliberals tracten de vendre'ns que el sistema és insostenible, malgrat que fins i tot en un any de profunda crisi i un alt índex d'atur com el 2010, la Seguretat Social registrà superàvit i disposa d'un fons de reserva de més de 64.000 milions d'euros.
Pot ser que, malgrat tot això, encara penseu o tengueu dubtes que el PSOE s'ha convertit en un partit de dretes. En aquest cas, la pregunta seria: què més ha de fer el PSOE per demostrar-vos el contrari?
MIQUEL ESTELRICH BESTARD. Cala Rajada
Opinió | Cartes al director
cartes als llectors
07/02/11 0:00
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Cartes "als llectors"?
Al comentari nº2 El voten partits anomenats d'esquerres perque la dreta no entri i poder estar ells al govern i prendre decisions. Despres de tot que és la politica sino voler manar i tenir poder?.
"Estoy contento de cómo están yendo las cosas" y de la "rapidez de las medidas", que "son magníficas", dijo ayer el presidente de Banco Santander en la presentación de resultados de 2010, donde defendió que "la marcha del Gobierno en este momento es la adecuada, pero tiene que mantener el ritmo".
I com és que el voten persones que es diuen d'esquerres?
Són moltíssims els que fa anys que pensam que el PSOE és de dretes i per això no entenem com pacten amb ells partits que es diuen d'esquerres.