Ca, barret!
"Nosaltres aquí deim tassó i no got. I per què nosaltres deim capell i no deim barret. El que nosaltres hem après dels nostres padrins, dels nostres pares són una sèrie de paraules absolutament pròpies que determinen la nostra riquesa cultural i que jo no estic disposat que, des de fora, des de Catalunya, se'ns imposin".
Amb aquestes afirmacions i amb aquest interrogant el Sr. Bauzá en té prou per voler derogar la Llei de normalització lingüística o el decret de mínims o el que sia, que tampoc no ho té gaire clar.
Tot d'una li han contestat que got, a Menorca, és sinònim de tassó i que a Eivissa s'empra la paraula barret, però el Sr. Bauzá es referia a Mallorca; per això, va dir "aquí". Idò aquí, a Mallorca, també s'ha emprat la paraula got com a sinònim de tassó. Si el Sr. Bauzá considera les Rondaies Mallorquines com a "nostres" i ha tingut el delit de llegir-les, podrà veure que a la rondalla Sa llampria meravellosa, un negret, un geni de la llàntia, ofereix a en Joanet i sa mare "... una gran platada d'arròs engrogat, una greixonera amb uns escaldums d'allò d'allò, ... i llavors un bon got de vi d'aquell més valent".
També podem fer servir les rondalles per contestar la pregunta del Sr. Bauzá: per què deim capell i no deim barret? Idò, en mallorquí deim capell i deim barret. Que vostè no ho sàpiga no significa que no sigui així. En mallorquí destriam entre amics de barret (o amics falsos) i amics de vera i no hem dit mai que els amics de compromís (com alguns que vostè té) siguin amics de capell. "Alerta, Andreu an ets amics de barret! Alerta an es qui et vetlen més sa bossa que s'amistat coral", trobam a la rondalla Amics de barret i amics de ver.
"Barret en mà i peu enrera" és una expressió mallorquina per tractar algú amb molta cortesia o cerimònia. Aquesta expressió té la variant "Barret envant i peu enrera" i també es troba documentada a les Rondaies Mallorquines: "S'hi presenta es segon vestit de general amb tota sa guàrdia de majors i de soldats que pertocava, i tothom li anà barret envant i peu enrera, fent-li sa cortesia que era del cas" (a la rondalla Tres germans sortats).
Aquesta expressió que hem comentat també apareix a les Rondaies Mallorquines en la forma "Capell envant , peu enrere". "En Bernat hi entra, més xalest que una titina, i capell envant, peu enrera diu: ..." (a la rondalla Es cavallet de set colors).
Les rondalles a les quals he fet menció foren contades a mossèn Alcover per persones de Son Servera, de Campanet, de Ciutat i de Son Carrió, gent del poble que sabien de quina saba venien, quina era la seva llengua i la seva cultura i que mai no s'haguessin deixat enganar per torrapipes enrevoltats de torracollons (expressions ben genuïnes).
Per acabar, Sr. Bauzá, vull dir-li, amb dues cançons populars el que pens de vostè i de les seves propostes:
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
18/10/10 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest Sr. Bauzá es "un gato" (així anomenen a Madriz als que han nascut allà). Per tant ha de sebre que a la capital xerren madrileño.Vet ací: De chipén (de verdad), Gachí (muchacha)."Isidro" (payés). Fetén (magnífico). Abur (adios). Chavea (niño). Pichili (simpático). Retrechero (repiropo)...etc., etc., etc. En conseqüencia, ja es pot preocupar de que a ca seva parlin en les modalitats pròpies d'allà on ell és, i que ens deixi tranquils a nosaltres i no digui més dois.
Supòs que té raó Barretina. No li hauríem de fer tant de cas. El problema, però és que massa gent n'hi fa massa. I si digués que la terra es plana, i molta gent s'ho cregués, que no hauríem de procurar desmentir-lo per a que no fes créixer el nombre d'ignorants? Recordem que hi hagué una època en què eren més els qui asseguraven que la terra és plana quan ja hi havia prou evidències de la seva esfericitat, i quants s'arriscaren per a imposar la veritat.
Si un idiota amolla que la terra és plana li faran tant de cas com al qui nega la catalanitat de la llengua amb la qual els seus avantpassats mamaren, jugaren, s'educaren i es relacionaren? I doncs? (I dò?) Com així aquesta desfilada davant d'un ignorant? Tants de caps, tants de barrets! Per cert, si guanyar tan inculte personatge, retirarà les barretines dels balladors eivissencs i els hi posarà un "sombrero andaluz"?
Si els dubtes estan entre si era català o genovès o d'altre lloc d'Itàlia, és prou normal que els castellans s'estimin més tenir-lo per genovès, o per turc, abans que considerar la possibilitat que sigui català o de les nostres illes. La qüestió és que ell ho va deixer prou embullat per a què no s'aclarís mai, d'allà on era. I si ell ho volgué així, deixem que es faci la seva voluntat, i no li donem més voltes, que tant serem si era paisà nostre com si no ho era.