Com els moixos
L'any 1936 a l'Estat espanyol hi havia una democràcia, contra la qual es féu un cop d'estat, que va prendre malament i fou el motiu d'una guerra fratricida. A la Guerra Civil va guanyar el bàndol del cop d'estat, aleshores, els que havien estat defensors de l'estat democràtic legítim passaren a esser enemics del nou estat fruit del cop d'estat. Per al règim resultant ja eren morts (o mortes, tant se val), ni tan sols hi havia mitjans, ni ganes, de fer una paròdia de judici per a tothom.
Per a la gran majoria d'aquests defensors de la seva pàtria, democràcia i llibertat, l'únic camí era l'exili, començant per França on, entre les calamitats més dramàtiques i les mancances més elementals, el gruix d'aquest grup s'hi adapta, però poc, perquè aviat esclata la Segona Guerra Mundial i entren els nazis. Altra vegada morts i deportacions com si haguessin quedat a Espanya, uns altres encara es varen reenganxar a la guerra aquesta combatent ara amb els Aliats. A partir d'aleshores els que cauen presoners seran conduïts als camps nazis, mal anomenats de concentració, més realment camps d'extermini on, altra vegada, s'ha acabat la història.
Però encara hi ha "sort": l'exèrcit de Hitler és derrotat el 1945. Els que encara estaven en llista d'espera per esser assassinats se'n salven. Aleshores el que quedava d'aquells desgraciats pogueren tornar al seu país d'origen. Fins i tot els alemanys que haguessin estat víctimes de la seva pròpia guerra pogueren tornar a reconstruir Alemanya.
L'excepció foren els espanyols. Ni l'infern de Mauthausen, Dachau, Treblinka... no els havia redimit. Els espanyols desferra de guerres i dels camps d'extermini, no tan sols eren apàtrides: eren condemnats a mort per la seva pàtria i morts de fam a la resta del món. Anau a saber com pogueren tornar a començar, a sobreviure.
Ni la transició nostra els va poder dignificar. El desequilibri polític secular que patim encara els va exigir que tornessin a esser ells, les víctimes necessàries per a la reconciliació, dels altres. Així doncs, se'ls va exigir acabar-se de morir a l'ostracisme. Déu meu! On eres?
Moriren set vegades, com els moixos. Per defensar sa Pàtria, per defensar la democràcia, per defensar la llibertat, per defensar la dignitat. Per la pàtria que els va condemnar, per a la llibertat i dignitat que se'ls va negar. Per a la nostra llibertat i dignitat, moriren com els moixos.
Pere Llofriu. Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
Palma23/05/10 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
gracies
No és que tornin a comandar. És que comanden amb l'avenència dels que es diuen d'esquerra i no ho són perquè són monàrquics.
Molt encertada la carta de Pere Llofriu. Però encara no els basta, tot això que feren. Els que queden encara voldrien fer més. Déu ens guard de que tornin a comandar! Encara estam en perill.
Un 10, Pere Llofriu! Efectivament, com els moixos!