TW
0

Ni una passa enrere contra Bolonya
Avui fa un any de la celebració del referèndum sobre el procés de Bolonya a la UIB. En resposta a la pregunta "Ha de paralitzar el Govern de l'estat espanyol el procés d'implementació de l'EEES i obrir un debat sobre el futur de la universitat pública?", un 90% dels votants expressaren democràticament la voluntat d'aturar aquest projecte mercantilitzador, debatre el que volem que sigui la universitat del futur i evitar que aquesta caigui en mans de la lògica del capital.

Resulta enganyós que s'acusi els estudiants contraris a l'actual procés de Bolonya de ser poc representatius. Amb les dades a la mà, l'equip rectoral de la senyora Montserrat Cases tan sols va rebre el suport de 1.107 alumnes en la segona volta de les eleccions del 2007, enfront dels 2.293 vots a favor de la paralització del procés i l'obertura d'un debat públic que s'aconseguiren al referèndum organitzat per l'assemblea d'estudiants.

Quant a les garanties democràtiques del referèndum, foren més que assegurades per part de l'assemblea d'estudiants, que va convidar distintes organitzacions de la nostra illa (GOB, Consell de Joventut, OCB, CGT, etc.) a participar com a observadors i controladors del procés. Després de sobrepassar de bon tros la legitimitat de les institucions, amb un referèndum organitzat des de la base i sense suport institucional, publicitari o econòmic, es continua demonitzant l'estudiant mobilitzat com a poc representatiu.

Tirant la vista enrere, sembla que les protestes de poc serviren. El procés avança inexorablement, tot i que s'ha aconseguit certa visibilitat pública del problema, com també algunes millores (quasi anecdòtiques, tot s'ha de dir) en el sistemes de beques, alhora que posam sobre la taula el paper que ocupa el capital privat en el finançament de l'educació superior, etc. Ara més que mai és hora d'organitzar-nos, de crear discurs, de créixer com a societat i d'estar preparats per respondre amb força a les envestides en contra dels serveis públics. És el moment de pensar que tot està per fer. Estudiants, professors, PAS, és hora d'articular una actitud crítica i contundent contra la privatització encoberta dels serveis públics. Un any després, no a Bolonya!
TONI PIZÀ ROSSELLÓ. Palma.

L'Espanya de les autonomies
Aquest és el sistema que ha funcionat en aquest país des que es va aprovar la darrera constitució i no seré jo qui discuteixi les seves bondats, que indubtablement té, ni la seva aportació a la consolidació de la democràcia, però, francament, crec que el seu temps ja ha passat i cal parlar d'altres coses. Podem fer anques enrere cap a un model més centralista que a mi particularment em produeix urticària o parlar d'un estat federal sense ambigüitats ni duplicitat de funcions.

L'Esperanza Aguirre crida a la rebel·lió contra la pujada del IVA. El Parlament català rebutja la construcció al seu territori de l'ATC pels residus nuclears. El Parlament valencià ja va decidir que la llengua d'aquella regió és el valencià, que suposadament té més a veure amb el xinès que amb el català. L'Ajuntament de Vic, entre altres, impulsa disposicions contra l'empadronament dels immigrants sense papers en contradicció amb les lleis d'àmbit estatal sobre la mateixa matèria. A unes autonomies es passen pel forro la Llei antitabac i a altres les que pertoquen la simbologia religiosa als llocs públics. A Catalunya volen prohibir els toros i a Madrid els volen declarar d'interès cultural i així podríem seguir una bona estona.

Sembla que cadascú va per son vent i la sensació de desgavell que donen és lamentable. A més, és lògic pensar que d'alguna manera ens podríem estalviar una bona grapada de doblers. Amb una paraula, el sistema està esgotat. Per què no anar directament a un estat federal on les competències estiguin ben definides i les coses es facin de determinada manera com a conseqüència del federalisme i no a cop de, cada vegada més agosarades, alçades de cul del president autonòmic en qüestió ?

N'hi ha que diuen que el federalisme atempta contra la unitat nacional, però l'espectacle que ens estan donant no és precisament cap senyal d'unitat, si no tot el contrari. La constitució, com la monarquia o altres institucions de l'Estat, haurien de ser eines al servei dels ciutadans i no una espècie de tabú que no admet crítica ni canvi i on ningú no pot intervenir. Això és el que, com jo, pensa molta gent, però la gent va per un costat i els polítics per un altre. Només s'acosten quan hi ha eleccions.
TOMÀS NAVARRO SERRANO. Palma.

Calli o el pagarà car, el cas de Son Bosc
Qualsevol iniciativa que provingui del sector hoteler és bona i, si vostè s'atreveix a qüestionar-ho, ho pagarà car, per molts d'arguments que tingui. És més, no sols el renyaran els hotelers, també el Govern i els ciutadans confosos per l'arròs brut i la porcella abundants. Abans ells, els hotelers, eren els "creadors de riquesa" i els havíem d'estar agraïts, ara estam en crisi i és per culpa nostra, de tots, de vostè i jo. Cap exemple millor que la construcció del camp de golf de Son Bosc, aferrat al Parc Natural de l'Albufera de Mallorca. No s'atreveixi a argumentar en contra o ho pagarà car. Motius:

1) Va formar part del Parc Natural per ser una de les zones amb més riquesa natural de Mallorca, però el 2004 el Govern del PP ho va desprotegir per fer-hi el golf. En el ple que en va donar la llicència insultaren fermament els qui es manifestaren en contra.

2) Multitud d'estudis científics, experts internacionals, organitzacions... van alertar que calia protegir Son Bosc. El nou Pacte de progrés va facilitar-ne el camí, per les ganes d'UM i la tolerància del (no hem vist res) PSOE. El Bloc tot sol demanant protecció. Científics i ecologistes van ser titllats de mentiders, com fa 40 anys. A la foguera!

3) Aquests espais atreuen cada any milers de turistes dels bons (respectuosos, nets i amb peles), però els hotelers volen canviar un espai únic pel golf núm. 25 a l'Illa. Que no havíem de desestacionalitzar i diversificar?

4
) Un de cada 3 jubilats anglesos és ornitòleg o afeccionat a la natura i cerca llocs i espècies com les de Son Bosc. La RSPB té prop d'un milió i mig de socis, però ni el món hoteler ni cap estudi milionari del govern no ho veu i, si ho veu, és igual, més golf!

5
) El president de l'Associació de camps de golf és entrevistat i diu que els camps ja no són rendibles, tenen menys clients que abans i que no calen més camps. Un responsable de TUI va dir el mateix. És igual. No fan cas ni als golfistes.

6
) Diario de Mallorca destapa que el batle (Jaume Perelló, UM) té accions d'una promotora que alhora forma part de la mateixa promotora que obté la llicència per fer el golf. Res, un escàndol (21 de desembre, 2008), el batlle va dir que "a Muro tots som socis d'alguna cosa".

7
) Tots els tècnics de les diferents administracions que han elaborat informes contraris al golf han estat rellevats, cessats, renyats o han dimitit.

8
) El PSOE de Muro havia d'obtenir la batlia de Muro 2 anys, però, com que voten contra el golf, el batlle els treu i es posa a governar amb el PP. Ala, i no passa res, eh president Antich? El que ha hagut de suportar aquesta gent per ser valents només ho saben ells.

9
) Es paralitzen les obres fa 3 setmanes, però només a una part de Son Bosc. Ara mateix ho estan arrasant les màquines. Antich va dir en el discurs d'investidura que no s'havia de consumir "ni un pam més. Que bo.
No hem de demonitzar el turisme, i no ho feim, però no ens donen arguments per no fer-ho amb bona part dels hotelers, al contrari. Però vostè calli, que encara perdrà la feina. Que no en té? Idò calli també.
JAUME ADROVER OLIVER. Portocolom.