TW
0

El quarter dels carrabiners de la Colònia de Sant Jordi
Construir cultura o destruir patrimoni? Promoure béns culturals o destrucció i oblit? L'Ajuntament de ses Salines vol esbucar el quarter dels carrabiners, un dels edificis més antics de la Colònia, referent urbà i part de la seva història, representatiu d'una tipologia constructiva única i típica d'aquest cos militar. El patrimoni que es destrueix no és recuperable. Desgraciadament ja s'ha destruït massa patrimoni a Mallorca, per diferents motius: desconeixement del seu valor històric, ignorància, interessos personals, desinterès municipal, desídia i menyspreu de governants: "Això només són quatre pedres"... Per esbucar l'edifici sempre hi som a temps, cal prèviament informar-se'n del seu valor patrimonial.

De fet, és l'únic edifici que queda a Mallorca en bon estat i dins nucli urbà d'aquest cos militar destinat a la lluita contra el contraban a les nostres costes i que, segons la tradició, molts de pics cooperaven amb un oportú tancament d'ulls. Encara els més majors recorden moltes anècdotes i contarelles dels carrabiners. Per promoure llocs de feina, l'Ajuntament ha demanat al Govern central doblers per a la seva demolició, si demanés els doblers per a la seva recuperació i conservació, hi aconseguiria més llocs de feina i promouria el manteniment del seu Patrimoni. L'excusa és donar sortida a un carrer que té poca, o gens, de circulació. N'és segur, que el déu Cotxo pot passar pel carrer del costat.

Si jo tengués responsabilitats municipals no voldria ser el responsable d'una amputació cultural als meus fills i de mutilar el record i la imatge d'un racó del meu poble, esbucant un edifici tan emblemàtic. Un edifici que rehabilitat tendria moltes possibilitats per a diferents usos municipals o ciutadans: oficina municipal, museu (del contraban i la sal), oficina de turisme, club de majors, biblioteca, centre cultural, local de reunió per a les associacions, etc, etc. Tampoc no m'agradaria sortir a les primeres pàgines dels diaris emmanillat, encara que ara estigui tan de moda, no afavoreix estèticament. Els que vendran darrere, si la paperassa no està en ordre (falta qualque informe pericial) o se comprova el seu interès patrimonial, em podrien dur a presó. Convé saber que no es pot tomar cap edifici amb interès cultural o històric encara que no estigui catalogat com a bé cultural, la llei ho castiga amb presó de fins a tres anys.
Benet Bohigas i Moreno. Palma

Agraïment al Col·legi Públic Maria Antònia Salvà, de Son Sardina
Els nostres fills i filles han acabat ja sisè i ha arribat l'hora de deixar "la seva escola".És un bon moment per fer el balanç de tots els anys en què hem fet part d'aquesta família, d'aquesta veritable comunitat educativa que hem format els alumnes, els mestres, el personal no docent i les mares i pares. Aquest balanç no pot ser més positiu. És difícil expressar en una simple carta tot l'agraïment que ens agradaria transmetre a tot el professorat del Col·legi Públic Maria Antònia Salvà de Son Sardina. Han estat moltes les experiències viscudes, la tasca duta a terme per uns professionals totalment entregats a la seva feina... !

La paraula GRÀCIES se'ns torna insuficient per agrair l'entrega, la dedicació i l'estimació amb què han fet la seva feina durant els anys que els nostres fills i les nostres filles han estat en les seves mans. La tendresa de n'Abelina, la fermesa de na Susanna, la proximitat de na Catalina, l'experiència de na Catina, la passió de na Marga i tota la resta del professorat que, com un veritable equip, sempre amb l'esguard atent de na Dolors (enyorarem el seu "bon dia" de cada matí a la porta de l'escola), han deixat una profunda petjada en els 18 nins i en les 8 nines de 6è que ara iniciaran una nova etapa en les seves vides, la de l'institut.

Enrere queden no només les hores de classe, sinó també al "matinet", el menjador, les excursions, el bunyols de la festa de les Verges, el concert de Nadal a l'església, els foguerons de Sant Antoni, les disfresses del Carnaval, la setmana cultural, les colònies d'estiu a la Colònia de Sant Pere, el viatge d'estudis a Granada (amb na Dolors, na Marga i n'Ana fent de mestres, mares i infermeres a la vegada), el viatge d'estudis a Eivissa o la fideuà de final de curs. Temps i més temps que han dedicat i entregat als nostres fills i a les nostres filles i del qual nosaltres, mares i pares orgullosos, en recollirem el profit, ara i sempre.
Pares i mares de 6è del Col·legi Maria Antònia Salvà de Son Sardina (Promoció 08-09)

Atur i preu del tabac
Reconec que som fumadora i vull deixar ben clar que estic en contra del que ha fet Zapatero apujant el preu del tabac. I no ho dic per mi, que faré un petit safrifici econòmic per continuar fumant. M'ho puc permetre. Si em preocupa aquesta pujada és perquè som conscient que amb tanta gent a l'atur, amb tanta marginalitat com està creant la crisi, és una barbaritat fer més car un producte que multiplica l'ansietat dels addictes quan no el poden consumir. M'he fixat que cada cop hi ha més gent que demana tabac pel carrer. No comprèn Zapatero que castigar els fumadors que es troben sense feina és una barbaritat? No comprèn que propicia els delictes, que poden començar amb un petit furt i esdevenir després molt més greus?
Marta Mas. Palma