La llar de la infància per als infants. En record de don Toni Domenge
La setmana passada ens deixà don Toni Domenge, després de molts anys de vida senzilla i discreta. Sé que don Toni em renyaria, però no puc deixar de criticar el Consell de Mallorca per la seva absència al funeral, malgrat haver dedicat quasi tota la seva vida laboral a aquesta institució com a director de la Inclusa, avui transformada en les llars del menor. En canvi, no hi faltà, a més dels familiars i amics, una representació dels infants que fórem acollits ja fa uns anys en aquella institució. El meu record es remunta a l'inici dels anys cinquanta quan la Inclusa estava ubicada al Puig dels Bous, a la barriada palmesana de Son Roca. Quan morí el meu pare, ma mare es posà a servir a casa d'un militar que la convencé d'ingressar-me al "millor col·legi de Palma", i allà em teniu tot espantat davant un centenar de nins amb el cap pelat que em cantaven a tot pulmó: Un nin nou, un nin nou!...
Record la meva por davant aquella nova situació "d'inclusero", però mai no he oblidat la sensació de seguretat que em produí aquell capellà jove i ben fornit que llançava les pedres fins als núvols i portava a pes el Crist de la Sang pels carrers de Palma la nit del Dijous Sant. Don Toni era fort, al seu costat em sentia segur i m'hi vaig aferrar com una taula de salvació, ben aviat vaig ser escolanet i més tard el vaig imitar, entrant al Seminari per preparar-me de director. Però, a part dels sentiments personals, voldria ressaltar la seva tasca social, pens que mai no prou reconeguda: Don Toni fou un defensor convençut dels drets del menor i es dedicà amb totes les seves forces a millorar la qualitat de vida dels infants i, en aquest sentit, impulsà la construcció del nou edifici de la Casa provincial de la Infància al carrer del General Riera de Ciutat, que substituiria els vells edificis del carrer dels Oms i del Puig des Bous en la tasca d'acolliment als nins/es amb problemes familiars.
El nou edifici representà no sols un canvi de nom, sinó també una transformació del model benèfic que funcionava fins aleshores. Els infants que estrenàrem aquella casa som testimonis del canvi de vida que experimentàrem en aquelles noves instal·lacions àmplies i assolellades, amb piscina i altres instal·lacions esportives, a més de millor menjar i nous plantejaments educatius. Avui el Consell de Mallorca continua aquella tasca de don Toni a les llars del menor, una institució que, després de 25 anys de funcionament, resulta totalment inadequada i caríssima per atendre la problemàtica actual dels menors. Faria bé el Consell de Mallorca que, per esmenar l'oblit de don Toni Domenge, restituís la llar de la infància als infants, ja que per a aquesta funció foren expropiats per la Diputació l'any 1953 els terrenys, i transformàs l'edifici en un gran centre públic polivalent, amb diferents unitats especialitzades en la diversa i específica problemàtica actual del menor.
ANTONI COLOMAR MARÍ. Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
17/06/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.