Són innegables els esforços legislatius, judicials i policials d'aquest Govern pel que fa a temes d'igualtat entre dones i homes.
La Llei integral per a la prevenció de la violència de gènere ha marcat un abans i un després en el tema de la violència domèstica. No oblidem que quasi fins aleshores, es considerava un tema privat entre la parella, amb total permissivitat per a qualsevol conducta agressiva, arribant a la perversió de considerar molt «masculina» aquesta conducta.
Ara les dones ja no es poden considerar com a possessió dels homes, sinó que disposen dels mateixos drets i dels mateixos deures i, el que és més important, la societat ha pres consciència del sofriment de les dones que la pateixen i de la necessitat de rebutjar qualsevol agressió, sigui física, verbal o psicològica.
La Llei d'igualtat, aprovada el mes de març de 2007, estableix pautes tan importants com és la paritat en les llistes electorals, els plans d'igualtat en les empreses, el permís de paternitat per possibilitar la incorporació dels pares a la cura dels nadons, l'ampliació de mesures de conciliació entre vida personal i laboral, la flexibilitat horària, etc.
Amb tots aquests avanços, sobta l'actitud de la Conselleria d'Educació de les Illes amb el tema que exposaré a continuació: Des de fa dos anys, el sindicat STEI-i negocia un Acord de millora de la situació del professorat de les escoles privades concertades, que actualment comprèn una plantilla de prop de 3.200 docents.
Entre les millores retributives i socials reclamades, hi ha el dret de les dones a poder acumular el permís de lactància(1h fins que l'infant té nou mesos), i així poder ampliar el permís de maternitat en un mes més. Recordem que l'Organització Mundial de la Salut recomana que els infants siguin alletats fins als 24 mesos.
Aquest dret, ja es reconeix en el V Conveni de l'Ensenyament privat i concertat, però remet a la necessitat de negociar-ho a cada comunitat autònoma. En l'actualitat, són ja quatre les comunitats que ho han negociat i ho tenen.
És precís esmentar que les companyes de l'Ensenyament públic disposen ja d'aquesta millora des de fa molt temps.
El dia 7 de maig de 2007, abans de les eleccions, l'anterior Govern va signar un preacord en el qual es reconeixien aquestes millores i el dret a l'acumulació de la lactància.
A hores d'ara, la resposta de la Conselleria actual, pel que fa al pre-acord, és que no es pot dur a terme cap millora i que l'acumulació de la lactància ha d'esperar, quan, segons càlculs d'aquest sindicat, el cost econòmic d'ampliació del permís de maternitat és absolutament assequible.
L'única resposta del professorat enfront d'aquesta actitud és la decepció d'una banda i de l'altra, la percepció d'una situació esquizofrènica que existeix dins un Govern que opta per la igualtat i l'ampliació de les mesures de conciliació entre vida personal i laboral, i que priva una part de les seves treballadores i treballadors d'aquest dret.
El professorat de les escoles privades i concertades té unes condicions laborals i retributives molt pitjors que el professorat de l'Ensenyament públic i, ja que la tasca és la mateixa, és de justícia que les condicions siguin també similars.
Les utopies són meravelloses i fins i tot, diria jo, necessàries, però les polítiques s'han de basar en fets reals. Si no és així, el respecte de la població vers el seus dirigents serà nul i la decepció, grossa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.