El respecte als morts
El món occidental ha passat en poc temps, de la creença en una existència després de la mort física -que passaria per respectar les lleis divines-, a una progressiva secularització, ço és, una existència terrenal aconfessional. Pens que la llibertat de culte és un assoliment democràtic excel·lent, però no pressuposa l'abandonament del fet religiós ni d'altres tipus perquè des que l'home s'anomena així hi ha hagut una necessitat de transcendència que ultrapassa els àmbits d'allò material, com a únic camí possible. De fet, la modernitat es debat entre el neguit de l'individualisme i l'obsessió per la rendibilitat econòmica, fins al punt que s'interpreta el temps de lleure com una fase més de l'intercanvi comercial. S'ha de reconèixer que encara no hem sabut trobar un substitut com cal a les religions, que possibiliti una major entesa entre els pobles del món. Pels antics egipcis, el ritual d'enterrar els morts tenia molta d'importància. Allò que anomenem espiritualisme és un concepte amb moltes d'accepcions. Occident només ha abraçat de manera parcial les infinites possibilitats de l'espiritualitat. En el cas de la religió cristiana, la superstició s'institucionalitzà a partir de la caiguda de l'imperi Romà i passà de les catacumbes als temples. En realitat el que sostingué la religió al llarg de la història, més que tots els actes de tipus ritual, fou la necessitat interior d'una deontologia vital que més enllà dels decrets, impulsava l'home de fe cap a l'èxtasi com a fet transcendent. El contacte entre l'home i Déu en aquest cas no era directament proporcional a la quantitat de sofriment de carn humana, sinó un fet en què la consciència es posava al servei del cos. Fos quin fos l'estat d'aquest, el fervor feia miracles, perquè expandia la consciència de ser més enllà d'un mateix.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.