Qui 'opa' el deute ecològic d'Endesa?

TW
0

Tenc una pregunta innocent en temps d'opes. La meva excitació creix en saber que al Congrés es debat aquests dies la Llei de responsabilitat ambiental: les empreses opants -les que llancen l'opa- es mengen tot el peix, o el voldran prendre sense espines? M'explic basant-me en un cas que ressona aquests dies, el de l'opa sobre Endesa i el repartiment dels seus actius.

Amb la compra dels actius d'Endesa, es comprarien també els seus passius, fossin aquests ambientals o socials? O dit d'una altra manera, s'heretarien també les irresponsabilitats comeses per l'empresa durant la seva llarga existència?

Vegem. Quan un comptable ortodox es refereix a 'passius' es refereix bàsicament al deute financer de l'empresa. Però aquest concepte és mesquinament curt de mires, perquè qualsevol empresa elèctrica que vulgui ser 'campiona' necessita desplaçar pobladors, desviar rius, manipular governs, xuclar recursos públics, fabricar grans preses, inundar boscos, cremar petroli, generar residus, fins i tot corrompre funcionaris públics corrompibles, genera un altre tipus de passius: passius ambientals i socials, deutes no comptabilitzats contra poblacions i ecosistemes que res no tenen a veure amb els beneficis de l'operació. En altres paraules, tota transnacional elèctrica ha generat deute ecològic i social que no és recollit -de moment- per l'estret càlcul de l'economia actual. Però aquest deute existeix. I Endesa també en té. Diferents comunitats afectades per l'elèctrica com són els maputxes xilens desplaçats per la presa de Ralco o el poble colombià de Sibaté afectat per una presa pestilent, per esmentar-ne només uns casos ben documentats, ho poden constatar. Per no parlar del clima i del seu escalfament. Acciona, Ene i Eon -cadascuna amb el seu- assumiran aquest deute ecològic?

David Llistar. (Rebuda per e-mail).