Als aparadors d'algunes tendes cordoveses pot veure's un pasquí que diu: «L'Islam, patrimoni de tots». Anuncia unes conferències sobre el lema i està firmat per una associació privada islàmica. També figuren com a col·laboradors algunes entitats públiques. Em sembla molt bé.
El que no em sembla tan bé és la generalització del títol Qui són tots? L'Islam és patrimoni de tots als països de cultura islàmica o no? A Occident, a Europa, Espanya, Andalusia i, en concret, a Còrdova l'Islam no és patrimoni de tots. I la frase del pòster mou a confusió.
La cultura occidental es fonamenta en tres pilars: la moral judeo-cristiana, el pensament grec i la llei romana. La filosofia grega és la base del pensament que genera el món de llibertats en les quals vivim ara, aquí, és el seient de la democràcia moderna. La democràcia només és possible si consideram que la persona és lliure, la dignitat per si mateixa de la persona és una de les aportacions fonamentals del cristianisme a la nostra cultura. I la democràcia no existeix sense una llei justa, el nostre ordenament jurídic es basa en el dret romà, que ho diguin si no els estudiants de Dret. Aquests són els valors patrimoni de tots en la cultura democràtica.
Podam discutir l'aportació àrab, siriana o magrebina en l'arquitectura, la cuina o la ciència medieval, en la qual s'emporten la palma els jueus. Recordem que Maimònides va haver d'exiliar-se. Però, aquí, l'Islam no és patrimoni de tots. El dilluns 15 de gener, el ministre de Justícia Espanyol, Juan Fernando López Aguilar, va haver de suspendre una conferència que anava a dictar a la Universitat Islàmica Imam de Riad perquè les autoritats van impedir l'entrada a les quatre dones periodistes que l'acompanyaven en la seva visita a Aràbia Saudita. Pel que es veu, allà, l'Islam tampoc és patrimoni de tots, només dels homes. Que no ens vénguin amb contes, si us plau.
Araceli Hurtado Zurita, (Rebuda per e-mail).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.