El passat dia 25 de febrer va morir Peter Benenson. Peter Benenson, de 83 anys en el moment de la seva mort, va ser el fundador d'Amnistia Internacional, una organització mundial independent de defensa dels drets humans, que actualment compta a tot el món amb més d'1'8 milions de membres i simpatitzants actius en totes les parts del planeta. Va esser una persona compromesa al llarg de tota la seva vida amb la defensa dels drets humans: a més de ser el creador i l'impulsor d'Amnistia Internacional, Peter Benenson va adoptar orfes de la Guerra Civil espanyola, va dur al Regne Unit jueus fugitius de l'Alemanya nazi, va realitzar tasques d'observació en processos judicials com a membre de la Societat d'Advocats Laboralistes i va ajudar a fundar l'organització Justice i també una societat per a persones afectades per malaltia celíaca.
Peter Benenson va fundar l'any 1961 Amnistia Internacional a partir d'una idea molt senzilla i increïble alhora: que ciutadans normals, del carrer, de tot el món, s'interessassin i es mobilitzassin per aconseguir la llibertat d'aquelles persones empresonades injustament per motiu de les seves creences o ideologia, de la seva religió, del seu origen ètnic, del seu sexe, sempre que no haguessin realitzat actes de violència o advocat per aquests (presos de consciència), o que fossin objecte de tortura o maltractaments en violació de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Tot va començar a partir d'un article titulat The forgotten prisoners (Els presos oblidats), publicat en el periòdic The Observer el dia 28 de maig de 1961, a partir de la indignació de Peter Benenson després de llegir un article sobre l'empresonament de dos estudiants portuguesos per haver brindat en favor de la llibertat en un cafè de Lisboa. Aquesta crida va atreure milers de simpatitzants i va donar origen a un moviment mundial de defensa de drets humans, basat inicialment en una xarxa d'escriptors de cartes destinades a «bombardejar» els governs amb crides en favor d'empresonats i maltractats en violació de la Declaració Universal de Drets Humans.
Molt ha evolucionat la lluita per la defensa dels drets humans des d'aquell ja llunyà 1961 i, per tant, també la tasca i els objectius que en la seva defensa du a terme Amnistia Internacional. Però la idea bàsica, el substrat essencial de la seva existència i raó d'esser, és encara aquella inicial idea visionària de Peter Benenson, consistent que la violació dels drets humans reconeguts a la Declaració Universal de Drets Humans de qualsevol home o dona al món, concerneix tota la resta d'homes i dones que vivim en aquest planeta i que, per tant, hem d'adoptar una postura activa de denúncia pacífica d'aquestes violacions per a la seva immediata eliminació i reparació a les víctimes.
Tal com ha declarat Irene Khan, actual secretària general d'Amnistia Internacional, Peter Benenson «va dur un raig d'esperança a l'obscuritat de les presons, a l'horror de les cambres de tortura i a la tragèdia dels camps de mort del món. Va ser un home amb una consciència que va brillar en un món cruel i espantós; creia en la capacitat del ciutadà del carrer per generar un canvi extraordinari i amb la fundació d'Amnistia Internacional ens va donar a cada un de nosaltres l'oportunitat de fer que les coses canviïn. «Aquesta és encara, vertaderament, la raó de ser del treball de tots els membres i els simpatitzants d'Amnistia Internacional arreu del món».
Francesc Segura.
Coordinador d'AI Mallorca. (Rebuda per e-mail).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.