Malgrat no haver pogut tenir una unitat política als territoris de parla catalana que hagués normalitzat com a qualsevol altra nació l'ús de la llengua pròpia i a pesar de tenir una nació fragmentada en territoris també insulars, la nostra llengua ha resistit els embats dels temps d'agressió colonialista espanyola.
Són també, però, aquestes causes les que han creat una diversitat dialectal diferenciada i un oblit dels propis orígens.
Oblit molt ben gestionat i manipulat pels que falsegen la història de les nostres arrels i embullen el fil amb mala fe amb la utilització barroera de la nostra llengua.
Aquesta televisió balear que volen posar en funcionament fent prescindir el català unificat que ha de ser el normal i culte és una maniobra més de tantes en contra de la nostra llengua. Quantes pel·lícules doblades a Barcelona s'han projectat al canal 9? I fins i tot quantes en dialecte valencià o alacantí? Projectarà, la TV balear, pel·lícules en castellà unificat i normal o també utilitzarà el dialecte andalús o extremeny usat per la gran majoria d'immigrants de parla castellana que poblen la nostra terra?
Per altra banda, en Michel de s'Estaca que cobra una milionada dels nostres imposts va dir l'altre dia que ja no era tan jove per anar de vacances per Eivissa. Els sucursalistes de Madrid en el Govern d'aquell bocí estimat de terra catalana respongueren que no eren oportunes aquestes paraules per la imatge poc acollidora que expressa envers el turisme d'edats més madures. Ho diuen, això, els mateixos que fan posar el nom d'Eivissa en castellà al cul dels jugadors del Mallorca i que paguem també dels nostres imposts.
La idea brillant d'informalisme gràfic de Ibiza al cul dels jugadors supos que vol ser un esquer per a la gent jove a qui es vol vendre una idea de l'illa d'Eivissa esbojarrada, sense seny, propensa a la marxa de les drogues, l'alcohol i la música de discoteca.
Si aquesta gent que governa el Consell d'Eivissa guardassin un fil de l'educació, mínima d'estimació i respecte per la terra i els seus avantpassats, que de segur els transmeteren els seus padrins, posarien el nom d'Eivissa a l'altura del cor i no del cul i en castellà.
Joan Vicenç Lillo i Colomar. (Rebuda per e-mail).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.