L'abat de la Real

TW
0

El dia 28 de gener el senyor Miquel Miano de s'Aranjassa demanava que se li aclarís l'embull de títols amb motiu del monestir de la Real. Ens plau contestar-li.

Comencem a aclarir.

Abat. A Mallorca no n'hi cap. Abat és el que presideix una comunitat de monjos que habiten un monestir.

Es diu monestir de la Real, perquè efectivament el construïren i habitaren monjos vinguts de Poblet l'any 1235 per iniciativa de Jaume I el Conqueridor de Mallorca. Hi habitaren fins l'any 1835 quan el Govern de Madrid els va prendre tots els seus béns i els va treure.

Ara l'habita una comunitat de missioners dels Sagrats Cors, que tenen cura de la parròquia.

El pare. Toni Vallespir Llompart m.ss.cc. és:

-Superior de la Comunitat dels Sagrats Cors, que és propietària del monestir.

-Es rector de la parròquia de Sant Bernat.

Quan es diu monestir de Lluc, es comet un error, puix a Lluc mai no hi ha hagut monjos.

Però es continua dient monestir. Qui presideix el santuari té el nom de prior.

Referent al pare Josep Amengual, sàpiga Sr. Miquel, que és el superior general de la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors que regeixen o el monestir-parròquia de la Real, o el Santuari de Lluc. És doctor en història civil i eclesiàstica i doctor en teologia.

El pare Toni Vallespir és qui va sortir a la premsa i ràdio.

Em permeti que aprofiti aquesta carta per rebatre als qui li han reprovat que «es ficàs en política». Amb l'actuació del pare Toni, superior i rector, no hi ha cap caire polític..

Aclarim les coses:

-El pare Toni i la comunitat del monestir defensam els nostres drets. No anam contra cap partit. Simplement anam en contra del Pla territorial de l'actual Consell i Ajuntament, que pretenen edificar tot l'espai rural. El monestir quedaria ofegat per una mar d'edificis de planta baixa i quatre pisos. Una mar de ciment.

Quin espanyol acceptaria que s'edificàs una urbanització vora l'Escorial?. I la Real es el nostre petit Escorial, carregat d'història i de cultura.

El monestir és l'únic monument cistercenc de Mallorca, fundat en terrenys donats pel Conqueridor. Ramon Llull hi habità de l'any 1265 a 1274 i escrigué els seus primers llibres. L'església parroquial fou renovada a primers del segle passat baix la direcció personal de Gaudí i del seu deixeble Reynés. Ara guarda la més rica biblioteca balear, amb peces úniques en el món d'un valor incalculable. Tot això, ho hem d'enterrar dins una encimentada salvatge? Ha de perdre el monestir el seu caràcter d'oasi de silenci i pau per als que cerquen espais de reflexió i estudi científic? La biblioteca està a l'abast gratuït de tot investigador. Tot això ha de desaparèixer? Per quin motiu?

-Els veïns del Secar de la Real, tot just s'adonaren del crim ecològic i històric que es volia cometre, varen córrer al monestir per demanar protecció contra la llei que permetia la degradació total d'aquest barri. Havíem de fer oïdes sordes a les seves supliques?

Havíem de deixar d'acollir aquells vellets que tenien una caseta i ara els ho prenen, per fer un cinturó d'asfalt? I aquella parelleta que a força d'estalvis tenien un petit xalet i ara el veuen volar i els paguen a 7 euros i, quan es va comprar el solar del futur hospital a 27? Nosaltres acollim tothom. Volem el bé de tots. La Real és la casa comú del barri.

Per això el pare Toni i la comunitat del monestir han pegat un crit en el cel davant un deplorabilíssim error, i lluitaran fins aconseguir que ens deixin viure en pau i que la Real i el seu monestir sigui un oasi de pau. Res més volem.

Això és tot.

Una salutació a Sr. Miquel Miano i una convidada perquè ens visiti. Li mostrarem la perla que és la Real i la pena que la posin en mans de l'insaciable fam de diners que tenen les constructores?