nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 26°
29°

'En mallorquí, sí; en català, no'

Si a l'article anterior, semblava que l'havia salvat de la mediocritat, no havia estat la meva intenció, ja que allà on parlava de llegir i comentar textos periodístics, havia tengut la intenció d'afegir-hi, i d'escriure; em va estranyar, per tant, el comentarista que no crec que sigui, però que se sol firmar, entre d'altres, com a Guiem, es veu que li agraden els textos mediocres, ja que braveja de llegir aquests, encara que moltes vegades, els seus comentaris demostren que o no sap llegir o no els llegeix. Els seus comentaris, per tant, són fruit de tota una altra problemàtica, que intuesc. Per tant, continuu amb el text mediocre, encara que m'agradaria que no ho fos.

Aquesta setmana, que ha fet tanta calor, he posat esment a la recepció dels reis a la població civil i militar de les Illes Balears, que es va celebrar divendres a l'Almudaina. Es veu que l'Assemblea Sobiranista de Mallorca havia convocat una trobada per reivindicar la llibertat dels presos polítics, Marivent per al museu Saridakis i entre el seus crits, reivindicaven una terra totalment lliure. Ja podeu jutjar quin era el seu comportament, que vos pot agradar o no, però que actuaven de manera totalment pacífica.

Com que es veu que els Països Catalans actuen de manera incontrolada, com a mínim en el subconscient, es veu que a la Societat Civil Catalana, li ha sorgit la corresponent Societat Civil Valenciana i ara també la Societat Civil Balear. Doncs aquesta havia convocat també una concentració de suport a ses majestats i a la tropa de súbdits que acudiria a fer la capada. Els crits que sortien d'aquest grup eren els de ¡Viva el rey! i ¡Viva España! Es veu que Espanya és consubstacial al rei. Segons aquest grup, ser espanyol significa ser monàrquic,  i l'estat Espanya no existiria sense rei. El grup prorei entonava la consigna de 'Puigdemont a prisión', mentre que el grup prorepública entonava el de 'som gent de pau, volem votar'. Llavors els monàrquics també cridaven que eren mallorquins, que no eren catalans. Ja se sap, ser mallorquí significa esser espanyol i esser català significa estar en el punt de mira dels jutges espanyols, que et poden enviar a la presó en qualsevol moment. Aquests de la societat civil, abans de néixer ja no s'enrecordaven de l'existència dels menorquins, ni de la dels eivissencs, ni la dels formenterencs, feien de Societat Civil Mallorquina.

En un moment de la connexió d'IB3 amb el  palau de l'Almudaina, mentre es comentava l'arribada dels reis i de la reina emèrita, se sentia com a música de fons, un crits desesperats que deien: 'en mallorquí, sí; en català, no'; i així s'anava repetint una i altra vegada sota aquesta expressió el desig que desaparegui la paraula català i que només quedi la paraula mallorquí, el que volen es que desaparegui la llengua catalana, la nostra llengua, ja que ells només usen l'espanyol; però també se sentia una altra música de fons i era la de la balenguera filant; un grup intentant atemorir els treballadors de la televisió i l'altre, preocupant-se d'existir. Ja podeu pensar i creure quins eren els elements de cada grup.

Els crits defensant el mallorquí enfront del català, em varen fer recordar que els 40 anys de Llei de Normalització Lingüística no han servit per gaire cosa, demostren que la tasca de l'escola, en aquest aspecte, ha fracassat, que no és vera això dels adoctrinaments que tant agrada tenir en els seus argumentaris als polítics i polítiques del PP i dels 'Ce essa'. I pensava també que ja dedicaria pocs esforços a voler explicar-los per què no tenen raó, que més preferia pensar que s'intenta que les persones aprenguin a través del cervell i que no es pot ensenyar qui pensa amb les vísceres. I que a mi, ja no em preocuparia més de fer aquesta tasca, si no era a gent completament desconeguda i recén arribada, ja que em sentia com Sísif, pujant la pedra indefinidament a la muntanya per després deixar-la caure per sempre. Jo aquesta tasca no estic disposat a continuar fent-la. Encara que ningú no em podrà privar de cridar: 'en mallorquí, sí, i en català també'.  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per escardapenyes, fa 7 dies

Guiem a mí no importe corregir-me perque no tenc remei, i ja ho he dit moltes vegades, som autodidacte,i per aixó escric per anar millorant i no me molesta sí me corregexen.
Pens que un és nacional (naesi-unàl) d'allá on se sent, i jo me sent mallorquí i catalá, ni madrileny ni espanyol , aixó ho deix per en Kosserra, i no me vengueu amb el DNI que li falta la M, DNIM-o DNIB, per aixó tenim le mar enmig, les Balears son un altre terra, un altre llengua, un altre manera de ser, a Espanya li puc tenir cert apreçi peró no me motiva com els Paisos Catalans, pot ser un error peró m'hen fot.D'al-lot als Guiem els hi deïem,- Guiem prem xupa a se pipe i no s'encen.
Salut i República, que falta ens fa, per canviar el DNI.

Valoración:1menosmas
Per "Castella mos roba", fa 8 dies

El concepte nació no el tens clar.
Els mots francès, castellà, alemany, britànic, suís, nordamericà se refereixen a l'estat, no
representen la nació, o sigui que representen la ciutadania.

Són nacionals els mallorquins, els menorquins, els eivissencs, els murcians, els bascos, els manyos, els baturros, etc.
Si no hi ha Mallorca, no hi haurà mallorquins.

Ja se sap, esser mallorquí significa esser espanyol i esser català significa esser espanyol i estar an el punt de mira dels jutges castellans, que te poden enviar a la presó a qualsevol moment.

Valoración:-1menosmas
Per Guiem, fa 8 dies

Matia
Esper que corretgesquis n' Esperdenya com ho has fet amb jo

Valoración:-5menosmas
Per Guiem, fa 8 dies

Esperdenya
Me referesc en aquest diari no a altres
Jo s'ultima hora no la llegesc , es un tebeo
Ido si
An es meu poble an es dallons li deim collons

Valoración:-5menosmas
Per escardapenyes, fa 8 dies

Guiem, aixó que dius és mentida, Joan Lladonet publica el mateix article al Directa . cat, i jo el vaig defensar de tots aquests mitjas tintas, si fas vía encara veuras els comentaris i podrás reflexionar, si n'ets capaç, perque aquí m'arrib a cansar, de llegir els mateixos dois, i me relax amb el Diari.es, Públic, Ara.cat, Vilaweb, i el directe.cat, i de tan en tan una ullada a "Ultima hora,"on els mallorquins com tú, fan tots els comentaris en castellá, i besti-ases no ne vistes tantes mai,(curiós un diari escrit el 97% en castellá, i el Diario de M. és un poc més serio, peróóó se li vou se potete. Qué hi ferem jo repect la teva expressió escrita, peró aixó del "mallorquí sí", ja no s'aferra ni amb _aigo-cuita- sobre-tot, si dones arguments tan magres com els que empleen es forasters.Supós que que en Felip VI com va fer "le cinqué", protegirá el mallorquí.?? o no??
Salut i República, que falta mos fá.

Valoración:5menosmas
Per Guiem, fa 8 dies

Gracies Matia per sa lliçó
Fins sa proxima

Valoración:-1menosmas
Per itant, fa 8 dies

En mallorquí, si; en castellá, també. I amb francés, i amb inglés.... I tot lo que sigui.

Valoración:3menosmas
Per Idò sí., fa 9 dies

Segons aqueixs "mallorquinistes", el mallorquí es pot escriure com a hom li surti dels dallons. Per tant,Macià o altres, no intenteu corregir-los, que això és perdre el temps i la llavor. Cridar "en mallorquí sí, en català no" és tan doiut com cridar "en andalú sí, en casteyano no", o "en argentino sí, en español no", o altres expressions similars, puix queI els qui ho criden ho diuen ben convençuts perquè la ignorància és molt atrevida i l'odi del tot irracional.

Valoración:12menosmas
Per Macià, fa 9 dies

Guiem, aprèn d'escriure bé el mallorquí:
ono = o no
yu = tu
destapas = destapes
domes = només
tot tresnegatius = tots tres negatius
defensarte = defensar-te

Valoración:16menosmas
Per Toni, fa 9 dies

Totalment d'acord amb tu, admirat Joan. En mallorquí, sí, i en catalá també!
Penso que tots els teus articles son magnifics, malgrats alguns no sapiguen (o no vulguin) interpretar-los com cal. Gràcies.

Valoración:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris