tormenta
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
19°

El fracàs (reconegut) de la Renda Social Garantida per eradicar la pobresa

Des que compartesc setmanalment les meves reflexions, cabòries, i neguits amb els lectors i les lectores de dBalears –i, d'això, ja fa algun temps- he escrit en diverses ocasions sobre la Renda Bàsica. Unes vegades per desfer confusions sobre falses denominacions de rendes condicionades (generalment pobres programes per a pobres), presentades com a una Renda Bàsica. Val a dir que resulta curiós que, com més s'ignora que és la Renda Bàsica, més s'utilitza el seu nom en va.

En altres ocasions, he escrit explicant què és realment la Renda Bàsica, i sobre la viabilitat, necessitat, desitjabilitat, i urgència de posar-la en funcionament. Per tant, don per aclarits aquests temes. Però, com en alguns d'aquests articles m'he referit als debats que s'han produït en els Simposis de la Xarxa Renda Bàsica en els que he participat, els diré que, del 2 al 4 d'aquest mes de novembre, s'ha celebrat a Saragossa la dissetena d'aquestes trobades. Tenia, doncs, previst comentar aquí el que consider més important dels debats d'enguany. Però, vet aquí que va succeir una cosa que em va deixar tan astorat que he necessitat alguns dies per digerir-la.

Què va passar? Doncs que la Consellera de Serveis Socials del Govern, Fina Santiago, en una entrevista radiofònica en el programa de la cadena SER "Hoy por hoy Mallorca", reconeix sense embuts (minut 13,50 de la reproducció del programa) que la Renda Social Garantida (RSG) "no és per sortir de la pobresa, sinó que és per sobreviure". No m'ho podia creure! Després d'escoltar amb atenció varies vegades l'entrevista, és fàcil concloure que, pel context en què es fa tal afirmació, no es tracta d'un lapsus de la consellera.

El cas és que, en el Simposi de la Xarxa Renda Bàsica a Saragossa, el tema més rellevant que es va posar damunt la taula va ser que cal posar molt èmfasi en el caràcter incondicional de la Renda Bàsica perquè aquesta característica, entre altres coses, garanteix l’eradicació de la pobrea perquè no té els condicionants que, per exemple, explica la responsable de la cartera autonòmica de serveis socials en referir-se a la RSG, tan celebrada pel Govern de les Illes Balears.

Tanmateix, cal agrair declaracions tan sinceres com les que coment, perquè, tot i que no sé si estan fetes amb aquest objectiu, ajuden a ampliar la consciència social de la necessitat d'una Renda Bàsica Incondicional.

Acab amb un dubte que em ronda d'ençà que vaig escoltar la citada entrevista a Fina Santiago: Si la RSG no és per lluitar contra la pobresa, quina és la política autonòmica per a tal fi? Aquesta és una qüestió que s'hauria d'aclarir al més aviat possible. Però, segurament, no hi haurà cap explicació, ni cap pregunta parlamentària sobre aquest tema. Les persones pobres són un minso nínxol electoral.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa 11 mesos

Lo de la Renda Bàsica Universal no ho he vist mai clar. Em fa l'efecte que és una altra mena com lo de que la globalització que ens ha duit al desastre, seria una cosa progressista, que molts de progressistes s'empassaren. Me sembla una altra mala jugada del neoliberalisme.

Valoración:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa 11 mesos

Els socialistes i esquerrans sempre corrompent les idees.

No se tracta de la Renda Social Garantida, se tracta de la Renda Bàsica Universal.

I no ès per pobres ni sortir de la pobresa, si cada ciutadà major de 18 anys té una renda bàsica, posem per exemple de 500 euros, se podria elegir els treballs que li convendria o no treballar.

Els pressuposts per la RBU se podria finançar a partir de partidas que ara se dedican a atur, i altres serveis socials, sanitat, etc. o sigui de les despeses socials que dins l'Estat Castellà ascendeixen quasi a un terç del pressupost general.

Se pot iniciar amb una quantitat de 10 euros per mes i anant pujant la quantia fins a arribar an el límit que no se pot passar.

Valoración:0menosmas
Per Idò sí., fa 11 mesos

Si tots els pobres i marginats votassin (cosa que, en la majoria de casos està al seu abast), serien tinguts en molta més consideració per les autoritats. El problema que tenen és que molts no estan censats, o no creuen en la democràcia, o es pensen que això de les votacions no va amb ells ni per a ells, i en passen totalment. I els votats, o aspirants a ser votats, si veuen que no treuen vots d'aqueixa gent, també, en la majoria d'ocasions, en passen.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris