algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
14°

Som les Balears una colònia?

El Regne d’Espanya ha signat, entre d’altres documents d’abast internacional, un que reconeix el dret d’autodeterminació dels pobles. Quan es parla d’aquest dret, emperò, l’actual primer ministre (o president del govern, en terminologia espanyola) diu que cap país civilitzat no l’aplicaria (se suposa, per tant, que va dedicat només als “salvatges”) i que, en qualsevol cas, l’aplicació del dret d’autodeterminació només va ser pensat per a les “colònies”.

Deixem de banda la fal·lacitat de l’argument del prèmier espanyol. No hi ha enlloc on es digui que el dret d’autodeterminació s’aplica només a les colònies. Basti recordar que no fa tants anys la República Federal d’Alemanya i la República Democràtica d’Alemanya, aplicant el dret d’autodeterminació dels pobles, varen decidir unir-se i formar un sol estat: l’Alemanya actual. I no crec que ni l’agosarat de don Mariano s’atreveixi a dir –i molt manco davant la cancellera Angela Merkel- que Alemanya és o ha estat recentment una colònia. (Dit siga entre parèntesis: ja s’ha buscat prou problemes amb la petita i modesta Bèlgica, aquests últims dies).

Hi insistesc: enlloc no es diu que el dret d’autodeterminació, reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), vagi adreçat només a les “colònies”. Però bé: suposem que l’autista de l’Atlàntic tengués raó, que entengués el mon en més d’un idioma i que algú ho veiés igual. Suposem, per tant, que el dret d’autodeterminació només es pogués aplicar a casos de descolonització. En quina mesura, les illes Balears hi tendríem dret? Quins trets tenim, a les Illes Balears, que facin la nostra societat semblant a la de les colònies de l’etapa anterior a la descolonització?

Certament, des del meu punt de vista, hi ha molts trets que fan coincidir les Balears amb les colònies més clàssiques i típiques. Les colònies, per començar, depenen directament d’una metròpoli que se’n troba allunyada, i que els considera més com a terra conquistada que com a part integrant del propi país. Vist l’interès que tenen a Madrid per la llengua o per la cultura de les illes Balears, i en quina mesura se les senten també com a seues, pens que les Balears s’assemblen més a una colònia que no a una part integrant d’un estat modern.

Una altra característica de les colònies és que pateixen l’abús per part de les elits extractives de la metròpoli, que les veu com a font per aconseguir diners. Això, amb el cas de les illes Balears, va com l’anell al dit. Les elits extractives espanyoles veuen les nostres illes com a font d’ingressos per al seu estat parasitari. Els ciutadans de les Balears pagam molt més en impostos a Madrid del que en rebem en forma de serveis fornits per part de l’Estat. Som una mamella de la qual xuclar, però no en tenim retorn. Ni, sobretot, com ocorre a les colònies, no tenim mecanismes per assegurar aquest retorn, ni per forçar-lo. Nosaltres pagam i ells cobren, i no hi ha res a negociar, perquè ells tenen la força (per molt que nosaltres puguem pensar que tenim la raó). Basta veure tot el paripè del REB, a través de la història recent, per entendre que l’esquema que s’aplica a les Balears s’assembla molt més al que apliquen les metròpolis a les colònies tradicionals que no al que apliquen els estats moderns als territoris que els integren.

Una altra característica de les colònies és que se’ls aplica el poder en la llengua de la metròpoli. Els funcionaris metropolitans no tenen cap obligació de conèixer la llengua de la colònia, i en poden prescindir perfectament sense que això els suposi cap prejudici. Normalment aquest monolingüisme metropolità afecta especialment grups com ara les forces policials, l’estament judicial o determinats sectors econòmics. Altra vegada, l’esquema clàssic del colonialisme va com l’anell al dit a les illes Balears. Estic convençut que hi ha més gendarmes que saben crioll a Guadalupe o a la Martinica que no policies nacionals i guàrdies civils que sàpiguen català a les illes Balears. M’imagín que devia ser més fàcil tobar jutges que sabessin wòlof al Senegal previ a la independència que no jutges que usin normalment el català a Palma o a Eivissa.

Dit tot això, resulta evident que, si el dret d’autodeterminació és universal (com diu en realitat el principi de l’ONU), les Balears tenim dret a l’autodeterminació, a determinar lliurement quines han de ser les nostres relacions futures amb la resta de països del mon. I, suposant que el primer ministre espanyol tengués raó i aquest dret només fos aplicable a les colònies, les Balears tenim, ben igualment, el dret de reclamar-lo. Perquè patim la majoria dels trets característics de les colònies clàssiques. Fins i tot a l’hora d’haver d’aguantar suprimacisme metropolità i dosis elevades de xenofòbia en contra de la nostra població.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Enric, fa 11 mesos

Va per en Tomeu.... quan dius colonia catalana....saps que vol dir ser colonia..??..quins recursos enviam noltros a Catalunya ??, a sa metrópoli..quina policía hi ha a Balears..?? jo no hi veig cap mosso....quin Delegat del Govern tenim..?? un català....??..de quin Estat tenen sa bandera els centres oficials de les Balears...??..be..escoltar begenades es gratuit...

Valoración:2menosmas
Per remigio III, fa 11 mesos

A:Per Xesc, Exacte. Tres mamelles d'una mateixa nació. Sotmeses "por justo derecho de conquista". Certament som colònies d'un estat fallit. Convertit en borbònia després que franco la finira l'espanya possible.

Valoración:1menosmas
Per Tomeu, fa 11 mesos

Clar que si. Colonia catalana!!!

Valoración:-2menosmas
Per Joan M. Gelabert, fa 11 mesos

Sense cap dubte. Basta veure que fins i tot no podem legislar damunt el maltractament animal. Em tem que haurem de demanar permís a Madrid per fins i tot anar a pixar.

Valoración:9menosmas
Per Peternr11, fa 12 mesos

Bernat, q no pots fer una reunio amb en Puigdemont a Bruxelles per demostrar amb ell el menyspreu de la llengo catalana als vostres paisos? Ara Europa esta escoltant potser uns mica mes sobre els problemes als PC .
Sobre Cat., en llegeisc cada dia als diaris alemanys noticies i les veig a la tele. Crec q la majoria dels europeus no sap on se parla el catala, seria una bona oportunitat.

Valoración:5menosmas
Per clar, fa 12 mesos

No es lo mismo unirse que separarse. I tant.

Valoración:1menosmas
Per t, fa 12 mesos

una p colònia,mentre els mallorquins,e altres illencs, no ens deixondiguem.

Valoración:8menosmas
Per manoletin, fa 12 mesos

El caso es que metéis en el saco a todo el mundo y eso molesta... ¿Os sentís catalanes? Perfecto! pero no todo el mundo esta obligado a sentir como vosotros, dibujar los mapas que queráis, llamar al idioma que habláis como queráis, pero dejar a la otra parte que haga lo propio. Ojo, que el mensaje también va para esa otra parte: no puedes hacer sentir mallorquín o español o ambas cosas a otras personas, básicamente porque el sentimiento no se puede imponer. No quiero molestar a nadie, vaya por delante. Pero, por ejemplo yo no me siento catalán y ya puede decir misa quien sea y no tengo nada contra los catalanes pero no aguanto el catalanismo en el mismo grado que no soporto el españolismo.

Valoración:1menosmas
Per marbosch, fa 12 mesos

@Bernat Joan, @Xesc,
Em sap greu no compartir la vostra opinió en tot el que es manifesta per part vostra i a l'article, perquè si us fixau, no és que sigui colonialisme, sinó que és "protectorat", una figura encara més extrema que el de colònia i sobretot al Principat amb l'aplicació del 155, que no dubteu, també s'aplicaria aquí per qualsevol excusa.
En aquesta Espanya, i afegiria Europa, hi ha un guió escrit que tothom ha de seguir i les eleccions són simplement per escollir titelles que duran a terme aquest guió; després passa que si surten escollides persones que trien un altre camí o guió topen amb la paret de la "Constitució" i s'aplica la "llei", aquella que en principi està pensada per regir les relacions humanes, però que el nostre sistema empra per reprimir precisament les idees discordants, i sinó ho creis basta que observeu i us informeu bé...

Valoración:16menosmas
Per Bernat Joan, fa 12 mesos

Completament d'acord amb tu, Xesc, però el que pretenc posar de manifest és que a les nostres illes, inexorablement, el caràcter de colònia "clàssica" és més evident. Entenc, com tu, que la nostra nació és formada pels conjunt dels Països Catalans.

Valoración:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris