algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
24°

Improvisació en la titulació d'ESO

Una vegada suspeses les revàlides, que enguany només tindran un caràcter mostral, i pocs dies abans del final del curs, el passat dissabte 10 de juny es va publicar al BOIB de la nova regulació per obtenir el títol d'ESO (reial Decret de 2 de juny). Una improvisació com aquesta seria impensable en qualsevol altra país desenvolupat i hagués estat un tema de portada a la premsa. Si a més a més arriba a coincidir amb una moció de censura, com la que s'ha fet al parlament espanyol aquests dies, sense dubte hi hagués ocupat un lloc principal al debat. Però a la premsa de l'únic que s'ha parlat del debat, en referència a l'educació, és que el ministre d'educació, Iñigo Méndez de Vigo, es va dedicar a llegir un llibre durant la intervenció de la portaveu de Podem. Una prova més que a l'estat espanyol l'educació només ocupa titulars quan arriba l'informe PISA i que la resta del temps la preocupació de premsa, polítics i societat en general per l'educació és mínima.

A més de l'increïble retard en la publicació d'aquesta normativa ens trobem que per graduar-se en ESO, els alumnes podran obtenir el títol amb dues assignatures suspeses com a màxim, sempre que no siguin de forma simultània llengua castellana i literatura, d'una banda, i matemàtiques de l'altra. Ja no cal ni tan sols tenir un 5 de mitjana i un alumne pot tenir el títol d'ESO havent suspès llengua catalana i castellana o matemàtiques i física per exemple, encara que en darrera instància la decisió de titulació es deixa en mans de l'equip docent; sempre que dos terços del mateix considerin que l'alumne ha assolit els objectius de l'etapa i desenvolupat les competències corresponents. Aquesta decisió és resultat de la confiança del ministeri en els docents i en l'autonomia dels centres educatius? M'agradaria dir que sí, però pens que simplement es tracta de baixar el nivell per titular per resoldre el fracàs escolar de forma estadística que no real.

L'únic positiu que podem dir d'aquesta regulació és que inicialment només és per aquest curs, el problema és que amb aquests antecedents no podem ser massa optimistes i esperar que la regulació pel curs 2017-18 es faci abans de començar i programar el curs com seria normal, i tampoc podem descartar que l'actual regulació es prolongui més d'un curs.

L'actuació dels diferents partits al debat de censura també em fa ser prou pessimista en el que podem esperar respecte a la normativa resultant del futur Pacte d'Estat social i polític per a l'educació. Hi haurem d'esperar al següent informe PISA perquè una vegada més les notícies i les tertúlies s'omplin de veus indignades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris