cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
18°

Municipalisme i autodeterminació

Dissabte vam gaudir a Pollença de la xerrada "Municipalisme i autodeterminació" de na Montserrat Venturós, batlessa de Berga que ens va regalar unes quantes idees . La primera va ser que el municipalisme no es pot reduir només a l'àmbit institucional, és més, les institucions es troben en aquest moment clarament al servei del capital i afavoreixen la privatització dels serveis i que aquests siguin gestionats per multinacionals. Això no vol dir que la representació institucional no sigui útil, sobretot com altaveu, parapet i escletxa en el sistema però no cal obsesionar-se amb les eleccions ni amb l'obligació de presentar-se sí o sí a aquestes. La feina més important s'ha de fer al carrer i sense tenir força al mateix és impensable desobeir des de les institucions. Cal prendre exemple de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca; autoorganitzar-nos en estructures paral·leles a les institucions que siguin capaces de resoldre els problemes reals i concrets dels ciutadans.

Què podem fer des de la institució?  Remunicipalitzar els serveis sempre que sigui possible i sobretot facilitar l'apoderament dels ciutadans. Cal convèncer als ciutadans que l'Ajuntament no és un lloc al qual simplement ens hem de queixar-nos des de la passivitat. No hem de delegar la nostra responsabilitat en els càrrecs electes. Des del govern hem de donar als ciutadans les eines necessàries per prendre la iniciativa; partint de la transparència i la participació ciutadana. Als pressuposts participatius no es tracta només de deixar que els ciutadans puguin triar projectesm on invertir part dels seus impostosm sinó que siguin els mateixos que gestionen i desenvolupen el projecte triat. Ens hem d'adonar que units i col·laborant podem impulsar canvis positius al nostre àmbit més proper que és el municipi i a poc a poc, construir un món diferent.

Un altre tema que va sorgir a la xerrada va ser la dificultat de fer feina institucional de govern a un partit assembleari, és un tema molt complicat i no hi ha solucions màgiques però si coses que es poden fer millores. La primera és que membres de l'assemblea participen activament en les reunions dels representants institucionals i facin d'enllaç entre l'assemblea i els regidors. És clar que l'assemblea és la primera que ha de saber que és necessària més que mai la seva feina i l'apoderament dels seus membres, que han de fer més feian que més i ajudar als càrrecs triats. Una idea encara més important, i que hi hauria d'apuntar l'actual govern d'esquerres, és la necessitat d'acceptar de forma positiva i normal les crítiques que puguin arribar des de la pròpia assemblea, associacions, ciutadans... La institució aïlla i la burocràcia del dia a dia fa perdre el contacte amb la realitat del carrer i les crítiques formen par d'aquesta realitat.

Respecte a la seva detenció i la possibilitat de ser inhabilitada, na Montsérrat no va mostrar cap preocupació, considera tot el tema absurd i que no val la pena perdre el temps. En cas de ser inhabilitada hi ha eines per continuar sent batlessa de facto. El que més la preocupa, arribat el moment de la veritat és si la gent està realment preparada per a la independència que exigirà sacrificis.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa 12 mesos

M'encanta aquesta visió, en realitat tan lògica i tan de tornada al que hauria de ser: entre tots duim endavant la casa, i si la casa és tot el municipi, idò això. Tornar a l'arrel de les coses enlloc de delegar en no sabem qui i llavors només saber queixar-mos.

Valoración:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris