algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
16°

El capitalisme és utòpic

La mateixa setmana que s'ha fet públic un informe que situa les Balears a la cua d’Europa, en abandonament dels estudis, sis-centes persones, la majoria docents, hem assistit a Pollença la 12a edició de la trobada ' Educació per la vida' organitzada el col·lectiu ' Poc a poc' organitza. Unes jornades on hem pogut escoltar a Teresa Forcades, Satish Kumar, Anna ForésRob Hopkins i Josep M. Fàbregas. L'objectiu d'aquestes trobades és reflexionar sobre la forma de millorar l'educació a les Balears amb la finalitat de canviar el nostre model econòmic i social.

L'èxit d'aquestes jornades ja és una mostra de què moltes persones estem convençuts del fet que cal cercar alternatives a les classes magistrals però també al sistema social i econòmic en el qual vivim i que no té cap futur. Pensar que podem viure indefinidament en el sistema depredador del capitalisme fonamentat en combustibles fòssils és totalment utòpic i algunes alternatives ja són una realitat a tot el món i també a les Balears.

A les jornades hem escoltat nombroses històries d'arreu del món de persones com a nosaltres que han començat a desenvolupar alternatives; monedes locals, horts d'autoconsum, desenvolupament d'energies alternatives, educar des de l'emoció, el joc, la creativitat i sobretot des dels alumnes, cafeteries on es poden reparar gratis els electrodomèstics...

I és que si una cosa ha restat clar, a les jornades és que el canvi ha de començar per un mateix i per la connexió amb altres persones, que la clau és trencar amb l'individualisme i la competència que són la base del capitalisme, no hem d'esperar res dels governs ni de les institucions.

Un dels nombrosos temes que s'ha tractat a les jornades ha estat la necessitat de consumir productes de proximitat just quan El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha sentenciat a favor de Pepsi i en contra de Pep Lemon. La pregunta és senzilla; que volen unes illes de PEPSICO o unes illes amb empreses de producció local, natural i amb compromís social. També hem sabut que aquests dies el PSOE ha enviat un wassap als seus càrrecs amb argumentari per defensar-se de les crítiques per la imminent construcció de l'autopista Llucmajor-Campos. Volen destruir més la nostra terra? Més carreteres són més cotxes i el futur no és ni de l'asfalt, ni dels cotxes, el futur es troba a les nostres mans i a la terra. Hi ha molts de projectes als quals podem col·laborar i d'altres que podem crear si volem garantir la supervivència dels nostres fills al món del futur.

Com diu un proverbi africà que es va recordar a les Jornades; "Si penses que ets massa petit per a canviar les coses. Intenta dormir amb un mosquit a l’habitació."

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per siau qui sou, fa dervers d'un any

Lo que es utópico es la miseria y la pobreza.

Seguro que al tal Pepe García, le gustan los autitos y los euros. Mejor, eurazos.

Valoración:-1menosmas
Per Arnau, fa dervers d'un any

M'encanten les idees que exposa aquí Pepe García, les compartesc totalment.
Però estic de cada dia més preocupat per l'escassa correcció lingüística en els escrits (i exposicions orals) dels nostres mestres i professors. Hi havia un temps en què molts estàvem sorpresos de l'alt nivell d'exigència d'alguns professors de català a magisteri. Ara entenc per què eren tan exigents aquells mestres de mestres. Com pot ensenyar bé la llengua qui no la sap fer servir amb correcció. I no ho dic només pel senyor García, que pel fet de no ser catalanoparlant nadiu té més disculpa que els altres. Però es veu (i s'escolta) cada desastre per les nostres escoles i instituts... Teniu una gran responsabilitat, mestres i professors.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris