algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 13°
10°

Els moviments a la dreta

Teòricament el PP té un competidor en el seu mateix espai. La Unió Progrés i Democràcia (UPD). Se suposa que aquesta formació, liderada a tot el país per Rosa Díez, creix en intenció de vot –segons diuen totes les enquestes nacionals publicades– entre el triple i el quíntuple del que obtingué el març passat. Igualment a Balears estaria quallant dins d’àmbits tradicionalment votants del PP i, en menor grau, del PSOE, fins al punt que podria estar fregant el mínim per obtenir representació. Quan falta tant per a les eleccions sempre hi ha partits petits que el votant té com a refugi de la seva irritació amb el gran que ha votat habitualment, i per això diu a les enquestes que els votarà però a l’hora de la veritat vota a qui votava. Són els partits que triomfen a les enquestes i fracassen a les eleccions. A tots els petits els ha passat alguna vegada. No vol dir que hagi de ser així amb UPD, però en té tota la pinta.

Una altra cosa diferent és la clara estratègia que es nota a Balears tendent a erosionar el PP suposadament a favor d’UPD. En el cas de derrota davant del PSOE a les eleccions europees del mes de juny, l’ofensiva en contra d’Estaràs s’intensificarà, però si la presidenta actual del PP es manté controlant l’aparell, aleshores l’única sortida per als crítics per la dreta vendria per, com diria un marxista, haver creat les condicions "objectives" per trencar. En això estan: fent veure el suposat creixement d’UPD a costa del PP d’Estaràs, que seria degut a la "manca de conviccions" de la direcció conservadora actual. I si perden la guerra interna, aquesta condicions justificarien el trencament per, sigui amb una UPD que vampiritzarien o amb unes altres sigles, anar a les eleccions pel seu compte. Amb doblers, suport mediàtic i cobertura nacional només els falta el líder, que només podria ser Carlos Delgado. Des de l’esquerra es mira amb satisfacció aquest procés. Pensant que tot el que és dolent per al PP és bo per a ells. No sempre ni necessàriament. En aquest cas, el partit ics competint per la dreta amb el PP, i amb el missatge antinacionalista com a segell definitori, seria un alt risc per a l’esquerra.

Primer, perquè podria generar una mena de, podríem dir, efecte ASI: aquest partit recollí vots tradicionalment socialistes a Llucmajor. Segon, i sobretot, perquè introduiria un element quasi d’atzar en el resultat electoral, el qual seria una mena de joc de la ruleta al tot o res: el més normal seria que no obtengués representació i per tant els vots que restaria als grans, més al PP que no al PSOE, debilitaria els conservadors més que no els socialistes i en conseqüència seria més fàcil reeditar un nou pacte de progrés, sempre que el PSOE necessitàs suports –que ja n’hi ha, de socialistes, que pensen que no necessitarà–; però també existiria un possible efecte terrible per a l’esquerra: que activàs vot des de l’abstenció, sensible al missatge demagògic suposadament regeneracionista, i antinacionalista, i que pogués aconseguir representació. La qual no seria necessàriament a costa del PP en escons i podria quedar en condicions de pacte amb aquest partit ics. Difícil, però possible si més no teòricament, i em fa l’efecte que més d’un hi està pensant, en la possibilitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Daniel, fa mes de 9 anys
Sr.Payeras:
Vosté no s´ha pres la molèstia de llegir el programa de UPyD i no fa més que escriure una sèrie de bajenades que s´ha tret de la màniga. Aquest escrit seu és més propi d´un periodista de la premsa rosa que d´un suposat analista polític.

També crec que, com escriu en Joan Font Rosselló, vosté és un d´aquests que està acollonat per l´ascens imparable d´aquest nou partit i per això ha decidit dedicar un article a vessar una sèrie de falsedats i xafarderies sense cap base.

Els peperos diuen "alerta, que aquests són d´esquerres" i els progres-nacionalistes, grup indefinit al qual vosté sembla pertànyer, estan amb la cançoneta aquesta de "alarta, que aquests són de dretes!"

Que UPyD li faci tanta nosa a tanta gent i que s´esforcin tant a desprestigiar els seus líders i les seves propostes és bastant significatiu.
Valoración:-1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys
Perquè poses el nom del partit en català?
Valoración:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris