algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 13°
14°

Sofia Tomàs: «Des de Mallorca podem ajudar els refugiats finançant petits projectes»

25256

Sofia Tomàs és a punt de partir cap al camp de refugiats de Ritsona (Grècia).

07-10-2016 | dBalears

El seu nom és Sofia Tomàs, té 23 anys, el curs passat va acabar Magisteri, és a punt de partir cap al camp de refugiats de Ritsona (Grècia) on ja hi ha estat en diverses ocasions des del juny passat i on fa comptes quedar-hi tot l'hivern. «Ara venen el fred i les pluges i és quan més falta fa la nostra ajuda» ens explica.

 

- Com va començar el teu interès per ajudar les persones refugiades?

- És un tema d'actualitat, i jo sentia la gent que criticava que els refugiats ens venen a llevar la feina i volia veure-ho i coneixer-ho d'aprop per poder opinar després. Feia comptes estar dues setmanes i veure com estava tot allò, al final hi vaig estar tres mesos. Impacta molt veure que és gent com tu i jo que tenien la seva feina, la seva formació, la seva vida...

- I te'n vares anar a Grècia...

- Sí, bàsicament he estat al camp de Ritsona, a 50 quilòmetres al nord d'Atenes. La ciutat més propera és Chalkidia. Les persones refugiades estan en tendes de campanya militars. El gran problema és que no tenen sòl, i per tant, per baix, hi entra la humitat i l'aigua quan plou.

- Quanta gent hi ha al camp de Ritsona?

- Hi ha entre 600 i 700 persones provinents bàsicament de Síria, i també d'Iraq i Paquistan.

- Aquests dies veim gent arribar a les costes italianes... què esperen trobar?

- Cerquen seguretat. No tenen altra opció. A Síria els han esbucat la casa, ISIS s'ha quedat amb els seus negocis, els nins han quedat sense escola. Aquesta gent no té altra opció que intentar arribar a Europa. Els encantaria quedar al seu país, però no poden. Cerquen un futur.

- Però Europa, de moment, només els ofereix unes tendes de campanya...

- Sí, les persones que varen arribar el mes de març, ara estan tancades en un camp de concentració sense saber si hi estaran tres dies, tres mesos, un any... i l'espera els mata.

- Has vist com actua ACNUR sobre el terreny i com ho fan les ONG...

- Per part d'ACNUR a Grècia no estan fent bona feina. Només els he vist donar flassades. Una vegada que varen intentar dur gent a una festa, la seva mala organització va fer que es quedassin als autocars i, al final tornassin als camps. La veritat és que els camps viuen de la feina d'ONG petites que han muntat gent particular. Aquestes ONG fan una feina intensa al camps. Han creat una escola, fan classes d'idiomes... fan entreteniment dia a dia de forma humana.

- Ara intentes, amb altre gent, crear una ONG des de Mallorca...

- Sí, la idea és conscienciar la gent. Pretenem fer arribar a la gent de Mallorca les històries de tota aquesta gent que he conegut als camps. El meu germà i jo estam intentant crear una ONG dedicada a fer la vida més fàcil a la gent dels camps. Escoltar quines necessitats tenen i intentar fer-les possibles. Després intentar ajudar-los als països on, finalment, vagin a parar.

- Ja té nom l'ONG?

- Sí, 'Un equip', 'One Team' en anglès.

- Què creus que es pot fer des de Mallorca?

- Si no es pot anar allà a col·laborar, cal donar doblers a petits projectes de gent que després mostra quines accions han fet amb aquells doblers.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris