algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
16°

Els nombres de la pobresa laboral i de les pobres pensions

27082

26-11-2016

L'Agència Tributària acaba de publicar unes dades molt importants referides a l'exercici fiscal de 2015. És la coneguda estadística denominada "Mercat de Treball i Pensions en les Fonts Tributàries".

Temps hi haurà en els pròxims dies per fer acurades anàlisis d'aquestes dades, però amb un primer cop d'ull es pot avançar el següent:

I.- La recuperació del nombre de persones assalariades és important. En 2015 aquest nombre va ser, fins i tot, superior al de 2009, que va esser l'any en què a les Illes Balears es va iniciar amb força la perduda d'ocupació assalariada.

Gràfic 1  

II.-Tot indica que aquesta recuperació de població assalariada es fa a base de períodes curts d'ocupació laboral (temporalitat), i de retribucions salarials baixes (pobresa laboral). No debades, el salari mitjà creix molt moderadament.

Gràfic 2

III.- Tanmateix el que és més important és que el  nombre de persones assalariades amb retribucions baixes declarades a hisenda és molt important: Un total de 140.901 persones (el 30% del total) tenen salaris anuals inferiors al Salari Mínim Interprofessional (9.080,40 €) Aquesta és la magnitud del col·lectiu de treballadors i treballadores pobres.

IV.- Però el punt més preocupant és el pes important de la pobresa laboral extrema: Un total 79.362 persones no superen una retribució salarial anual equivalent a la meitat del Salari Mínim Interprofessional, és a dir, de 4.540,20 €.

V.- Pel que fa als i les pensionistes -un col·lectiu en nombre creixent que en 2015 es va situar en 196.232 persones-, es confirma que les pensions illenques ocupen una de les últimes posicions en el rànquing de comunitats autònomes. La pensió illenca mitjana només supera a les d'Andalusia, Canàries, Extremadura i Galícia. La pensió mitjana anual en 2015 va ser de 12.832 €. Però el fet més revelador de les dades publicades per l'Agència Tributària és que un total de 68.297 pensionistes (el 35% del total) tenen pensions inferiors a aquesta mitjana. És a dir, més d'1 de cada cinc pensionistes no arriba a mileurista.

VI.- Lluny d'una recuperació econòmica inclusiva, les dades de l'Agència Tributària indiquen que la suposada millora econòmica es basa en la precarietat laboral i social. Una boníssima temporada turística com la de 2015 no va suposar una millora de les condicions de vida per a les persones no riques.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa 12 mesos

Yuan tens una vida molt pobre, estàs avorrit no saps que fer en la teva vida, ja et vaig dir, un especialista en psiquiatria t'anirà bé.

Valoración:1menosmas
Per yuan, fa 12 mesos

Si fueramos parte de los pastisos catalanes esto no pasaria.. la abundancia seria la norma y viviriamos todos felices y comeriamos perdices..independencia ya. Es un clam!!

Valoración:-5menosmas
Per Patètic panorama, fa 12 mesos

Amb una paraula som pobres i la gent que sobreviu, viu de llogar els seus habitatges.

A més arriba mà d'obra estrangera per ocupar treballs de temporada, tot plegat un model estacional d'un monocultiu esclavista.

Valoración:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris