cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 19°
31°

La Federació d'Associacions de Veïns de Palma demana la retirada immediata del monument de sa Feixina

14045

16-09-2015

La Federació d’Associacions de Veïns de Palma, demana a l’Ajuntament que compleixi el punt 16 dels acords de l’equip de govern subscrits pels partits polítics (PSOE-MES-Som Palma), on és preveu el desmuntatge i la retirada del monument del parc de sa Feixina i que l'ubiqui al museu militar de Sant Carles «al més aviat possible».

Els veïnats al·leguen que no suposaria cap despesa per a l'Ajuntament de Palma i recorden que el compliment de l’acord «no faria res més que posar en vigor la voluntat dels ciutadans que en les passades eleccions varen votar els partits polítics que avui conformen la majoria de l’Ajuntament de la nostra ciutat».

Puntualitzen que el monument de sa Feixina ser inaugurat l’any 1947 «en homenatge exclusiu als voluntaris franquistes morts en l’enfonsament del creuer de guerra Baleares (1938)» i que «l’acte d'inauguració va ser presidit pel general Franco, cap de l’Estat d’un govern militar i antidemocràtic». Per a la federació, això és un argument més que suficient per rebutjar totalment el monument.

També recorden que el monument és una construcció no catalogada i que, per tant, «no té cap tipus de protecció, ni per part de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Palma, ni per part de Patrimoni del Consell, ni per part del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears». 

Així mateix, defensen que la retirada permetria recuperar el parc de sa Feixina tal com va ser concebut originalment (1935), «pel nostre insigne arquitecte, Guillem Forteza», un gran espai totalment horitzontal, que unia la mar amb l’edifici de l’escola Jaume I. I recorden que l’any 1940, Forteza escrivia: «Qualsevol construcció vertical dins l’espai del parc desvirtuaria tot l'urbanisme de la part occidental de la ciutat».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per FaPep, fa dervers d'un any

Treure aquest monument per posar un altre....NO.

Hi ha varies alternativas:
- Reciclar-ho en memòria del que va passar, sense distinguir bandos.
- Monument a la animalada i als assesins
. Reciclar-ho en qualsevol altre tema, com diu "i dons"
-Portar-ho allà on vulguin

Valoració:-1menosmas
Per I doncs, fa dervers d'un any

Volia escriure erigir, que per cert no sé si és un barbarisme.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa dervers d'un any

M´és igual quin ús li donin al mamotret aquest, però estèticament quedarà un buit que s´haurà d´omplir. Al seu lloc se podria rigir un monument dedicat a tots els infants que jugaren, juguen i jugaràn a aquest parc. I crec que amb un monument a la infància, ningú hi pot estar en contra. Hem de reconèixer que el monument és horrorós, però que el parc és una zona verda molt guapa i que es gaudeix molt.

Valoració:0menosmas
Per Pogut, fa dervers d'un any

Desmuntar i dur a un museu militar? Estau sonats? E-S-B-U-C-A-T!!!

Valoració:3menosmas
Per ensenyat, fa dervers d'un any

Emparant-se que aquest monument no està catalogat, volen destruir una part de la nostra història. Vivim una etapa històrica d'odis del passat i de ferides que encara no han cicatritzat. La dreta i l'esquerra espanyola han contribuït amb les seves polítiques a dividir-nos encara mes. Molts no comprenen que la gran majoria que va participar en aquesta guerra ho va fer segons el lloc geogràfic en què es trobava, en un bàndol o en un altre, amb una població en el 1936 que passava gana i penúries i amb mes del 60% d'analfabetisme. Sent admiració per a aquestes persones d'un i d'altre bàndol, obligades a anar a una guerra que ben segur ells no volien i que solament el fanatisme d'una minoria va desencadenar una tragèdia. La meva il·lusió seria, que obrissin totes les fosses dels republicans per lliurar-los a les seves famílies, dedicar-los els seus monuments que el poble decideixi i que tots junts poguéssim honrar tant uns com uns altres.

Valoració:3menosmas
Per bernadet, fa dervers d'un any

Aquest monument fa part del paisatge urbà de Palma d'ençà d'anys. No hi ha una manera d'esborrar o modificar les lletres o els símbols perquè no s'ofengui ningú i es pugui conservar? L'obsessió de l'esquerra per esbucar i destruir és veritablement patètica.

Valoració:-6menosmas
Per cranc, fa dervers d'un any

Si es trituren les pedres poden ajudar a reparar algun camí o carretera. Al menys així faria algun servei.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris