Més per Palma ha anunciat que no assistirà a la cerimònia dels Premis Ciutat de Palma com a mostra de rebuig a la decisió del govern del PP de trencar amb la tradició històrica que aquests premis siguin en llengua catalana. Si bé la formació ha volgut manifestar el seu absolut respecte per la feina dels creadors i les obres presentades a totes les modalitats, ha volgut remarcar que la mesura impulsada pel govern municipal suposa «un atac frontal a la llengua pròpia de Palma i de les Illes Balears i que perpetua la perillosa estratègia de confrontació cultural del Partit Popular».
El PP romp amb una llarga tradició i trajectòria de prestigi dels Premis
Des dels inicis de la democràcia, els Premis Ciutat de Palma s’han convocat en català, fins i tot durant governs del PP com el del batle Joan Fageda. No va ser fins al mandat de la batlessa Catalina Cirer (2003-2007) quan el PP va introduir premis literaris en castellà, una tendència que s’ha mantingut amb governs posteriors com els de Mateu Isern i ara amb Jaime Martínez. «Cal tenir en compte que aquesta decisió sempre ha provocat una gran polèmica i contestació per part del sector cultural, en especial del gremi d'escriptors, a qui el PP dona l'esquena quan els Premis haurien de ser una oportunitat per reconèixer la seva tasca i aportació a la nostra cultura», ha afirmat Contreras.
«És inadmissible que el PP continuï amb aquesta deriva de trencar una tradició de consens que s’ha respectat durant dècades. Des del 1977, es va entendre que els Premis Ciutat de Palma havien de ser un espai de reconeixement, divulgació i prestigi per a la llengua catalana», ha denunciat Contreras, regidor de Més per Palma.
Un atac calculat a la llengua catalana
Per a Més per Palma, aquesta decisió s’emmarca en una estratègia de crispació cultural i lingüística per part del PP. «És una maniobra irresponsable i perillosa que alimenta la divisió i menysté la llengua pròpia de la nostra ciutat. La llengua catalana és patrimoni de tots els palmesans i palmesanes independentment del seu origen i el PP té l'obligació estatutària de promoure-la i preservar-la», ha advertit Miquel Àngel Contreras, regidor de MÉS per Palma.
La falsa igualtat d’oportunitats que ven la dreta
Més per Palma denuncia la falsa idea d’igualtat d’oportunitats que promou el PP. «La realitat és que la llengua castellana té un abast demogràfic i geogràfic immens, i els autors en castellà tenen milers de premis arreu de l’Estat i de tots els països de parla castellana. El PP ens vol fer creure que els autors de Balears que escriuen en castellà han de poder optar als Premis i tenir les mateixes oportunitats, però basta veure que els premiats en aquesta llengua en molts dels casos tenen la seva residència fins i tot fora de l'Estat espanyol. En canvi, els autors en català disposen de menys espais per donar a conèixer la seva obra i que aquesta sigui reconeguda amb una clara situació de desavantatge», ha remarcat Contreras.
Per això, Contreras considera fonamental «preservar els Premis Ciutat de Palma com un espai de promoció i de prestigi de la creació literària en llengua catalana, tal i com ha estat la normalitat en la majoria d'edicions».