algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
19°

El Consell Econòmic i Social adverteix que a les Balears augmenta el «monocultiu econòmic»

El Consell Econòmic i Social (CES) de les Illes Balears ha presentat els resultats de la memòria sobre l'economia, el treball i la societat del 2023, advertint que a les illes «no hi ha una diversificació» i s'està mantenint un «monocultiu econòmic».

El president de l'organisme, Rafel Ballester, ha exposat que el sector dels serveis té un pes altíssim, passant de ser el 85,8% al 2019 al 87,1% de l'economia balear el 2023. «Es tracta d'una dada mai vista», ha insistit el president. Aquest increment s'ha produït en detriment de sectors com la indústria i la construcció, que han passat del 6,2% al 5,5% i del 7,4% al 6,9%, respectivament.

Pel que fa a la temporada turística, el 2023 es va batre el rècord en el nombre d'arribades —17,8 milions de turistes—, però també en despesa —173 euros al dia— i pernoctacions —115 milions—. D'aquests gairebé 18 milions de visitants, només 3,4 milions eren estatals. Pel que fa a la desestacionalització del turisme, ara les estades de turistes en temporada mitjana-baixa suposen un 18% del total, enfront del 9% de 2008.

Un altre aspecte en què ha incidit el CES ha estat en la compra d'habitatge. En aquest punt, han ressaltat la influència que pot tenir el grup de compradors estrangers, que representa el 38% de les compres realitzades l'any passat, tant de compradors no residents —un 25% del total— com residents —un 13%—. Això ha convertit les Balears en el territori de l'Estat amb el percentatge més baix de propietaris.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.