Ara Més-Ara Repúbliques reclamarà que el català sigui reconeguda com a llengua oficial a la Unió Europea per tal d’avançar i vetllar per la justícia lingüística, així com que es desenvolupi una llei de mínims que garanteixi la presència del català en les grans plataformes audiovisuals o promovent una norma de qualitat en la gestió lingüística empresarial per a garantir els drets dels consumidors.
«Que el català sigui llengua oficial a la Unió Europea és qüestió de justícia i de sentit comú. La llengua pròpia del nostre país ha de ser present a totes les institucions», ha defensat la candidata d’Ara Més-Ara Repúbliques al Parlament Europeu, Alice Weber.
En aquest sentit, Ara Més-Ara Repúbliques reclamarà que la Unió Europea reconegui la llengua catalana com a oficial i de treball a les institucions comunitàries i que, com a tal, pugui ser utilitzada a tots els efectes.
Així mateix, la formació instarà les institucions europees a crear programes específics en base al reconeixement i la promoció de les llengües minoritzades i amenaçades per tal d’avançar cap a un model de justícia lingüística.
D’altra banda, Ara Més-Ara Repúbliques defensarà davant les institucions europees el model educatiu en català com exemple d’integració, com a resposta als atacs que rep i com a exemple de bones pràctiques en el tractament de la diversitat lingüística.
A més, la formació promourà el respecte de les empreses als drets lingüístics dels consumidors mitjançant el desenvolupament d'una norma de qualitat en la gestió lingüística empresarial, i promourà i implementarà el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics (Protocol de Donostia), que té per objectiu la promoció i protecció dels drets lingüístics dels parlants de llengües en desavantatge.
Finalment, Ara Més-Ara Repúbliques proposa millorar la presència del català a les grans plataformes audiovisuals, garantint per llei uns mínims per a totes les llengües europees que tenguin el caràcter d'oficial en el seu territori, i facilitant la retransmissió transfronterera dels mitjans audiovisuals públics per respecte a les comunitats lingüístiques internacionals.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
“Reclamar” y “exigir” son sinónimos, Shakespeare.
¿Cómo que en Europa?. En todo el mundo mundial. Por cierto, las papeletas que me habéis metido en el buzón ya han sido pastos del fuego. A esta, habría que recordarle que Cataluña está en la Unión Europea por ser parte indisoluble del Reino de España. Que le pregunte al fugitivo maletero de dónde lleva años cobrando.
La sol·licitud per a modificar el Reglament 1/1958 del Consell de la Unió Europea per a incorporar-hi la llengua catalana / valenciana com a oficial de la Unió, ja es va fer. El govern espanyol va demanar -ho formalment el proppassat 16 d'agost del 2023. Ara solament cal continuar i dur a bon port les gestions que es duen a terme d'ençà de la petició, ço és aconseguir la unanimitat entre els vint-i-set estats per a poder-ho votar i aconseguir d'una volta la oficialitat de la nostra llengua. El què han de fer partits, associacions i els catalanoparlants en general, és seguir, controlar i ajudar als estats membres de la UE a resoldre possibles dubtes, sense més dilació, i així acabar la feina de fer oficial d'una vegada el català / valencià, malgrat que sigui amb un retard de trenta-vuit anys. Al meu parer ara ja no és tracta de "reclamar", sinó d'exigir d'acabar la feina bé.