cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
16°

El Parlament aprova diverses mesures en suport a la pagesia del país

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat la proposició no de llei de MÉS per Mallorca en suport a la pagesia del país. El partit ecosobiranista proposa mesures des de l'àmbit europeu i estatal fins a l'insular i local en relació amb la simplificació dels processos administratius, la compensació dels sobrecostos de la insularitat, l'impuls d'un mercat de preus justos i transparents i de polítiques d'assegurances agràries adaptades als nous reptes imposats pel canvi climàtic i les plagues.

«La pagesia arriba a 2024 amb una situació límit. El sector primari viu la confluència de múltiples crisis, la darrera d'elles: la crisi climàtica. I a les Illes Balears aquesta realitat s'agreuja per múltiples pressions com són la insularitat i la pressió demogràfica, turística i urbanitzadora respecte del camp», ha denunciat el diputat de MÉS per Mallorca, Ferran Rosa. «Això no pot continuar així, hem de fer-hi front des de totes les administracions i de la mà del sector tenint en compte les seves necessitats», ha defensat Rosa. «Sense pagesia no hi ha aliments, ni territori ni futur».

La proposició no de llei de MÉS per Mallorca aprovada pel Parlament insta el Govern de les Illes Balears, el Govern de l'Estat espanyol i a la Unió Europea a agilitzar i simplificar els processos administratius de les ajudes de la PAC, sense detriment de les garanties necessàries.

En l'àmbit estrictament europeu, la proposició aprovada insta la Unió Europea a posar en marxa un marc normatiu específic per illes, que permeti compensar els sobrecostos de la insularitat; així instar a la Comissió Europea a revisar d'ofici tots els tractats de lliure comerç en vigor, a efectes de minimitzar l'arribada de productes alimentaris importants i a garantir que els productes importats compleixen els mateixos estàndards mediambientals i laborals de la Unió Europea.

Pel que fa a les demandes al Govern de l'Estat espanyol, el Parlament ha aprovat les mesures relatives a impulsar les modificacions normatives escaients per fer possible un mercat amb preus justos, transparents i equitatius per a la pagesia; així com impulsar de manera decidida mesures que redueixin dràsticament les distàncies entre la producció i el consum d'aliments que evitin, així, la pressió que pateixen els productors de les Illes Balears per part de grans productors peninsulars. A més, la proposició aprovada dels ecosobiranistes demanda al Govern de l'Estat modificar el Pla Estratègic de la PAC per assegurar la viabilitat de la renda i la resiliència de la pagesia professional i dels sectorials socials del món rural.

Així també, la proposició aprovada planteja instar al Govern de l'Estat a posar en marxa una política d'assegurances agràries adaptada als nous reptes que imposa el canvi climàtic, particularment les sequeres pronunciades i els fenòmens extrems, però també en l'arribada de plagues. A més, el partit ecosobiranista proposa instar al Govern de l'Estat a abaratir els costos de producció de la pagesia, en particular amb la posada en marxa de mecanismes d'abaratiment dels costos energètics, i a posar en marxa esquemes de suport a la pagesia per fer front a l'augment dels preus dels cereals i pinsos que quedin fora del còmput de minimis.

Pel que fa a les propostes per a les Balears, la proposició demana que el Govern de les Illes Balears prengui mesures per potenciar la presència del producte local en la distribució d'aliments i a accelerar la tramitació, resolució i pagaments dels expedients d'ajudes destinades al sector primari; que incrementi els fons de l'Impost de Turisme Sostenible destinats a compensar les tasques mediambientals que realitza el sector primari.

Tanmateix, els vots del Partit Popular i de VOX han impedit l'aprovació del punt relatiu i a impulsar les modificacions normatives escaients per acabar amb els usos residencials i turístics en el sòl rústic. De la mateixa manera que ha passat amb el punt relatiu a instar les administracions de les Illes Balears a revisar els seus criteris de contractació pública, per tal de garantir que tots els aliments consumits o subministrats per les administracions són de les Illes Balears, i a revisar els criteris de concessió pública, per tal de garantir que tots els concessionaris de serveis o d'espais públics que prestin serveis alimentaris incorporen producte local.

Finalment, sí que s'ha aprovat el punt relatiu a instar els Consells Insulars a garantir el compliment de les obligacions per oferir producte local en establiments hotelers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.