Alzamora ha explicat durant la presentació de la moció que la conjuntura actual fa necessari adaptar la normativa i ha contextualitzat la proposta remarcant que segons les darreres dades del Ministeri d’Agricultura, les Illes Balears, juntament amb les Illes Canàries, tenen les terres en rústic amb el preu més elevat de tot l’Estat. «No és casual que els preus més disparats siguin a dos arxipèlags amb un mateix model productiu», ha assenyalat. De fet, «aquests preus desbocats estan expulsant els pagesos del que és i hauria de seguir sent el seu hàbitat».
No obstant això, el portaveu ecosobiranista ha matitzat que hi ha altres factors determinats com ara aquesta dificultat per a accedir a la terra per l'aparició de capitals inversors que acaparen aquest recurs bàsic dificultant el dimensionament de les empreses familiars agràries, arrelades al territori i que formen part de la història de l'illa. Així ha assegurat que «la compra de terres amb l’objectiu de destinar-les a usos que res tenen a veure amb l’activitat pròpia del sector primari no només està expulsant els pagesos sinó que també està alterant la fesomia del paisatge illenc».
Tot, ha dit el líder insular de MÉS, en un context de canvi climàtic, amb rècords de turistes i minva de recursos. «Els recursos hídrics disponibles es troben al 53 per cent. I la situació dels embassaments del Gorg Blau i Cúber han empitjorat la situació i es troben al 33 per cent. Totes les Illes ens trobam en situació de prealerta per sequera». Segons Alzamora, «no podem traslladar la pressió que fins ara ha tengut la costa a l’interior».
Davant d’aquest panorama, MÉS per Mallorca defensa una planificació urbanística i agrària a través del Pla Territorial de Mallorca (PTI). Una proposta que, d’acord amb Alzamora, el sector primari demana: «Els mateixos pagesos demanen que es legisli l'accés a la terra per a evitar que l'agricultura desaparegui». En aquest sentit, Alzamora ha assegurat que cal deixar ben clar que al camp no hi ha d’haver hotels. «La terra per a qui la treballa. Volem impedir nous usos turístics i residencials en rústic», ha conclòs.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
També el sòl rústic fa nosa al TURISME?
La gent ja està cansada de pardalades. La gent no es pot fer una casa al camp però els qui tenen molts de doblers es poden fer una casota a la serra amb piscina gegant i pistes de tennis. S’hauria de fomentar que no s’abandoni el camp. Si la gent pogués construir uns metres a canvi de tenir una finca plena d’arbres i ben cuidada seria millor lluita contra el canvi climàtic que prohibir construir-hi. Els joves no poden pagar un lloguer ni comprar un pis de 300 mil euros. No pensau que si es prohibeix construir en rústic farà pujar encara més els preus de les ciutats? I no té sentit fer vpos per a tota aquesta gent que ve a Mallorca a viure i es dediquen a delinquir. Més valdria fer neteja
Així doncs construir una autopista de Llucmajor a Campos durant el Pacte del Fracàs ben en mig de la garriga també és protegir sòl rústic?
Qui dies passa, ANYS EMPENY !!
Canvi climàtic? Modificació del PTI? I per què no ho féreu les dues passades legislatures? Estau acabats. No teniu credibilitat. Els informes que varen deixar escrits els de Terraferida són demolidors i vos passaren factura.