algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
25°

[VÍDEO] PP i VOX es desmarquen de la lectura d'un manifest en record de les víctimes de la dictadura al Parlament

PP i VOX s'han desmarcat aquest dimarts de la lectura d'un manifest -signat per Més per Menorca, Unides Podem, MÉS per Mallorca i PSIB-PSOE- en homenatge i record de totes les víctimes del cop d'Estat, la guerra i la dictadura.

Els diputats de les formacions d'esquerra han destacat que el restabliment de la democràcia, després de 40 anys de dictadura, ha estat una «fita transcendental» de la història recent i «un dels grans èxits de la transició».

«La transformació de les institucions, de la societat civil i el recorregut de quatre dècades des de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia a les Balears ens permet abordar la relació amb la història de la nostra democràcia des de la convicció que conèixer-la és la millor garantia per no repetir els errors del passat i, per tant, per assegurar el futur sobre els pilars de la pau, la llibertat i la convivència», cita el manifest.

En aquesta línia, també ressalta que un element comú és el reconeixement institucional i social a les persones, col·lectius i entitats que han contribuït que avui es pugui gaudir d'una democràcia, i afirma que recuperar el llegat democràtic d'aquestes persones i entitats s'entén com «una afirmació de les llibertats democràtiques i com a voluntat de consolidar un futur comú de convivència, concòrdia i pau».

«La nostra societat té un deure de memòria amb les persones que varen ser perseguides, torturades, que varen perdre els seus béns i fins i tot la seva vida en defensa de la democràcia i la llibertat», continua el text, que valora també que la reparació i la dignificació representen, per tant, «un deure inexcusable en l'acció política i és signe de qualitat de la democràcia».

Així, també fa referència a la Llei de Memòria Democràtica, aprovada fa cinc anys al Parlament i que es fonamenta «en el ferm convenciment que el coneixement del passat recent contribueix a assentar la convivència, protegint de la repetició d'errors».

En coherència, la Llei situa les víctimes de la guerra i la dictadura franquista al centre de l'acció pública i de les polítiques de memòria democràtica, «que tenen per objecte donar compliment als principis del dret internacional dels drets humans de veritat , justícia, reparació i garanties de no repetició».

Per tot això, els grups signants acorden, amb el manifest esmentat, reconèixer totes aquelles persones que varen patir dany físic, moral o psicològic, o menyspreu dels seus drets, com a conseqüència d'accions o omissions que constitueixen violacions de les normes internacionals dels drets humans; rendir homenatge als homes i dones de les Balears i Espanya que varen comprometre la seva vida i llibertat en la lluita per la democràcia; desenvolupar actuacions per preservar i mantenir la memòria d'aquestes víctimes, i mantenir la commemoració del 29 d'octubre amb l'organització d'actes que recordin la ciutadania aquest dia de memòria i d'homenatge les víctimes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per conisi, fa 10 mesos
dia que pasa amb aquest govern es com si tornasim un any enderrera , podem calcular avon sirem de aqui a cuatre anys jo crec que a la edad de pedra
Valoració:3menosmas
Per De Asprer, fa 10 mesos
Toc toc ..... who´s there?
Algu que vulgui resoldre problemes de la gent que viu avui a Mallorca?
Passam pagina algun dia ... o seguim alimentant aquelles persones que viuen de aixo?????
Valoració:-15menosmas
Per Dinamita, fa 10 mesos
És una notícia que el PP és un partit nascut del franquisme? Què se’n pot esperar dels hereus del feixisme, altrament dits neofeixistes, els que governen aquest país?
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente